Obzirom da je vidljivo izvođenje proljetnjih radova na čišćenju obradivih površina koja ponekad uključuju i spaljivanje niskog rastinja, korova i slično, te da tom prilikom nerijetko dolazi i do požara, Uprava policije MUP-a KS poziva građane na maksimalan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice.Iz policije podsjećaju građane na pojedine odredbe Krivičnog zakona Federacije BiH kojima su definisana pojedina krivična djela i to član 323. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti) – predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora do pet godina (u zavisnosti od stava navedenog člana), član 317. KZ F BiH (Izazivanje šumskog požara) – predviđene sankcije, novčana kazna ili kazna zatvora do dvanaest godina (u zavisnosti stava navedenog člana) i član 301. KZ F BiH (Paljevina) – predviđene sankcije, kazna zatvora od jedne do dvanaest godina (u zavisnosti od stava navedenog člana).

“Policijski službenici će postupati po svim prijavama za požare i raditi na prikupljanju informacija u vezi s osobama za koje bi postojali osnovi sumnje da su izazvale požar, te će protiv istih biti preduzete zakonom predviđene mjere”, navode iz MUP-a KS.

Također, neophodno je podsjetiti i na aktuelnu situaciju uzrokovanu pojavom i širenjem koronavirusa, zbog čega je potreban dodatni oprez, uz obavezno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih organa na preduzimanju neophodnih mjera zaštite.

Share.

Comments are closed.