Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo nakon današnje vanredne sjednice Vlade KS saopćio je zaklučke sa današnje sjednice, a jedna od njih je skraćenje radnog vremena objekata. Kazao je da će se za privredu izdvojiti pet miliona KM.

– Vlada je danas donijela 20-ak vrlo važnih odluka, zakjljučaka vezano za nastavak borbe protiv pandemije protiv koronavirusa. Tu je skraćenje rada svih prodajnih objekata do 16,30 sati. Produžava se rok plaćanja komunalnih usluga u KS. Smanjuje se za 50 posto zakupnine za prostor u vlasništvu KS. Tu je i odluka o prestanku naplate parkinga osim zatvorenih od 8,30 do 13,30 sati . Imamo i važan set odluka koji se odnosi na finansiranje borbe protviv koronavirusa, posebna budžetska stavka nabavka sanitetske opreme, za što je izdvojeno milion KM. Tu je i podrška privredi sa pet miliona KM – rekao je Nenadić.

Premijer Nenadić je naglasio da su sve mjere uvedene zbog olakšanja života građana Kantona Sarajevo. 

– Ovo je vrijeme skraćeno isključivo radi prava i obaveze da se dođe na vrijeme do svojih kuća. Razgovarali smo i o odlukama koje se odnose na produženja roka plaćanja komunalnih usluga. Donijeli smo i odluke o smanjenju zaknupnine od 50 posto za zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Kantona Sarajevo. Donijeli smo i odluku da olakšamo javni prijevoz osobnim vozilima u KS za vrijeme dok traju naredbe kriznog štaba. Donijeli smo i odluku o prestanku naplate parking mjesta u Katonu Sarajevu osim zatvorenih parking mjesta s rampom u periodu od 8:30 do 13:30 svaki dan – rekao je Nenadić.

Posebno važan set odluka odnosi se na finasiranje borbe protiv koronavirusa tako da je, kako je kazao Nenadić, donesena odluka o formiranju posebne budžetske stavke “Fond nabavka neophodnih sredstava medicinske opreme” u iznosu od milion KM.

Dodao je i još jedanput apelirao na sve da se pridržavaju uputa.

– Jučer su se okretali ražnjevi na izletištima oko Sarajeva. Ne smije biti okupljanja na izletištima. Jučer i danas je previše okupljanja na izletzištima oko Sarajeva. BIla je preporuka da se ljudi trebaju kretati na otvorenom prostoru, ali nikako praviti piknike. Jučer su se okretali ražnjevi na izletištima oko Sarajeva. Jako smo puno uradili na smanjenju kretanja, na prevenciji, međutim nedovoljno je sve dok imamo pojedince koji to krše, jer su to tempirane bombe koje se kreću gradom. Svako onaj ko je izašao iz samoizolacije je tempirana bomba. Molim vas da i vi na svakog utječete – kazao je Nenadić

Share.

Comments are closed.