Vazduhoplovni Savez KS organizuje “Otvoreno prvenstvo u sobnim modelima”

Vazduhoplovni Savez Kantona Sarajevo već 4. puta uzastopno organizuje: “Prvenstvo Kantona Sarajevo u sobnim modelima za učenike Osnovnih škola” i “Otvoreno prvenstvo u sobnim modelima za Aeroklubove, članice Vazduhoplovnog Saveza Bosne i Hercegovine”.

Otvoreno prvenstvo Sarajeva u sobnim modelima održat će se u nedjelju (12.11.2017. godine) u Sportskoj dvorani Ilijaš, u terminu od 11:00-15:00 sati. Maksimalni broj letova je pet, pri čemu se za plasman uzimaju dva najduža leta. Ekipu, juniorsku i seniorsku čine po tri člana, zbir rezultata određuje plasman.

Modeli se izrađuju od Balze, najlakšeg drveta na svijetu koje reste na visinam iznad 1500 m/nv i to u Ekvadoru. Presvlaka na modelu je ultra lagani film “Milar” debljine do 0,8 mikrona. Raspom krila ne smije preći 350 mm, težina modela je do 1,2 gr, a težina gimenog motora do 0,8 gr. Takmičar prije starta vrši motanje gume specijalnom motalicom do 1600 namotaja. Ispuštanjem modela iz ruke u središnjem dijelu dvorane počine mjerenje trajanja leta. Mjerilac vremena prati let do dodira modela na patos. Na kraju takmičenja proglašavaju se pobjednici u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji te ekipnom plasmanu.

Apsolutni rekorder ove klase je Vjenčeslav-Braco Kukić, član Aerokluba “Sarajevo” sa najdužim letom u trajanju od 12 minuta i 34 sekunde.