Velečasni Zdenko Spajić: Uskrs je prilika za okupljanje porodica rasutih po svijetu

DSCF2994Uskrs je središnji, odnosno glavni blagdan u kršćanstvu. Ovim blagdanom slave se najveća utajstva kršćanske vjere : Kristova muka, smrt i uskrsnuće.
Svećenik Ilijaške Župe profesor Zdenko Spajić kaže da je Uskrs prilika za okupljanje porodica koje su se tokom rata u BiH i nakon, rasule svugdje po svijetu.
Ovaj blagdan je prilika za sve porodice koje su rasute po svijetu da se okupe u svojim zavičajima i proslave ovaj blagdan zajedno sa članovima svojih porodica.
Ilijaška Župa koja obuhvaća Ilijaš i Podlugove ima oko 200 vjernika katoličke vjeroispovjesti, i manji broj u Župi Ljubina.
Župnik Spajić ističe da je prije rata u Ilijašu bilo oko 1700 vjernika.
Nažalost, većina onih koji su napustili BiH ne samo katolika zbog ekonomskih razloga ne žele se vratiti i svoj život vode svugdje po svijetu što je žalosno za ovu zemlju.
Inače, kako ističe Velečasni Spajić podrška ovdašnje vlasti do sada je bila vrlo korektna, a nada se da će tako biti i u budućnosti.
Sami obredi ovog blagdana traju tri dana počevši od velikog četvrtka večernjom misom, večerom u kojem se podsjeća na poslednju Isusovu večeru sa svojih 12 apostola kada je ustanovio sakramenat Euharistije, misu na kojoj se vjernici svake nedjelje okupljaju da slave spomen čin Kristove muke. Zatim je ustanovio red svećenika, onih koji predsjedaju i slave zajedno sa narodom svetu misu. Krist je dao zapovjed narodu za ljubavlju što je simbolično pokazao time što je oprao noge svojim mučenicima, što je bio primjer i ostalim sljedbenicima. Ova tri elementa se slave na Veliki četvrtak, a koji su međusobno povezani, Euharistija, svećeništvo i zapovijed ljubavi.
Kako ističe Velečasni Zdravko Spajić, ovaj blagdan nije opterećen običajima kao pred Božić. Za ovaj blagdan katolici se koncentrišu vjerskim standardima i Božanskoj ljubavi prema čovjeku koja će okupiti sve vjernike u jednu porodicu.uskrs
Običaji tokom Uskrsa je i običaj jela. Vjernici subotom, a ponegdje i nedjeljom donose jela kako bi bila blagoslovljena za uskršnju nedjelju za doručak.Običaj bojenja jaja također je povezan sa Uskrsom. Jaje simbolizira rađanje života. Razbijanjem ljuske jajeta iz koje izlazi pile simbolizira Isusovo razbijanje okova smrti i njegovo uskrsnuće.
Nakon večere Krist je izašao na Maslinsku goru, gdje je i uhvaćen, kada započinje suđenje, proces muka, mučenje Isusovo koje se dogodilo na veliki petak i od tada vjernici slave ovaj dan. U katoličkoj crkvi na Velik petak nema mise. Na Veliki petak se slave i čitaju povijest i obredi muke Kristove. Katolici na Veliki petak poste i suživljavaju se sa Kristom koji je iz ljubavi prema vjernicima i umro.DSCF2996
Nakon Velikog petka stiže Velika subota u kojoj tokom dana nema mise. Navečer započinju obredi Vazmenoga

bdijenja. Simbolizira se crkva i iščekuje uskrsnuće Krista, jer je Krist uskrsnuo u noći sa subote na nedjelju, iako nema svjedoka niti je iko vidio sam čin uskrsnuća. Ono što je zapisano je da su njegovi učenici pronašli prazan grob, nakon čega im se Isus ukazivao da je živ.
Uskrs počinje u subotu navečer, a sama nedjelja je središnja proslava Kristovog uskrsnuća.

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);