MJESTO ZA REKLAMU

Povodom Međunarodnog dana roditelja, Vijeće roditelja OŠ „Podlugovi“ upriličilo je prigodan program. Uz pjesmu i recitale, učenici su poslali najljepše poruke roditeljima, koji su jedan od ključnih aktera u odgojno-obrazovnom procesu. Medina Sokolović Alajmović, predsjednica Vijeća roditelja OŠ „Podlugovi“ istakla je da je događaj organizovan da se, između ostalog, kao roditelji zahvale svim ljudima koji su pomogli u realizaciji ideja Vijeća roditelja a u konačnici, za dobrobit djece i zajednice.

„Ovakvim aktivnostima imamo za cilj podstaći i druge da čine isto. Vijeće roditelja je sve češće jedan od glavnih faktora u obrazovnom sistemu i zbog toga mi želimo da jačamo našu ulogu. Iskoristili smo ovu priliku da se zahvalimo ljudima koji su pomogli u rješavanju infrastrukturnih problema, nastavnicima i učenicima koji su u toku ove školske godine iskazali entuzijazam u radu. U daljem periodu, cilj nam je angažovati što više roditelja da realizujemo sve naše ideje za dobrobit naše djece i zajednice“, kazala je Medina.

Direktor OŠ „Podlugovi“ Admir Abadžija,  prisutnima je govorio o važnosti razumijevanja između roditelja, učenika i nastavnika.

„Postoji jedna ljudska osobina koja se zove identifikacija koja je jedna od najljepših ljudskih vrijednosti. Po psihološkoj definiciji, to je sposobnost da se stavimo u položaj nekog drugog. Smatram da u ovo vrijeme, koje je jako teško, malo razumijemo jedni druge. Posebno govorim o trokutu roditelj-učenik-nastavnik. Moramo se malo više identificirati, razumijevati kako je biti u ulozi nekog drugog. Zato nam je potrebna pomoć roditelja i razumijevanje učenika. Vijeće učenika danas je organizovalo i proljetni bazar koji su se izuzetno potrudili zajedno sa roditeljima i nastavnicima OŠ „Podlugovi“. Moramo isticati pozitivne primjere. Nisu bogatstvo naše škole kompjuteri i oprema, mada su izuzetno važni. Bogatstvo ove škole su naši učenici i nastavnici. To moramo čuvati i njegovati a za ostalo ćemo se boriti. Opet koristim priliku da se zahvalim Općini Ilijaš koja najviše ulaže u ovu školu“, kazao je direktor Abadžija.

Dženan Alajmović, jedan od inicijatora ovog događaja, kazao je da je škola nešto univerzalno i ključno mjesto za odrastanje djeteta.

„To je mjesto gdje počinje život mom sinu. I tu se naša djeca upoznaju, rađaju se prijateljstva i ljubav prema nauci i znanju. Prva i najvažnija osoba poslije roditelja jesu učitelji i nastavnici. Neki naši nastavnici su privrženi sretnoj djeci. Kao roditelj, samo mogu poželjeti da imamo takve učitelje i nastavnike koji će usrećiti našu djecu i zbog toga im moramo dati punu podršku“, kazao je Dženan.

Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Služni za društvene djelatnosti i poslove mjesnik zajednica Općine Ilijaš čestitala je svim roditeljima i osoblju škole na ovakvoj manifestaciji, jer uvijek uvode nove prakse.

„Još uvijek su mi svježa sjećanja o Danu bivših učenika ove škole koje smo pratili kroz njihove uspješne karijere. Ali ovo je nešto posebno kao što je poseban i Dan roditelja, jer bez njih i nastavnika, zaista naša djeca ne bi postizala ono što postižu. Zahvaljujem se svim roditeljima koji nam ukazuju možda na propuste koje mi od mnogobrojnih obaveza napravimo. Podrška Općine Ilijaš nikada neće izostati kada su u  pitanju obrazovno-odgojni procesi u ovoj školi“, kazala je Sanja.

Dodijeljene su mnogobrojne zahvalnice kako pojedincima, tako i nastavnicima ali i učenicima koji su prethodnu godinu osvježili sjajnim idejama i rezultatima. Mnogo sreće i uspjeha u radu želimo Vijeću roditelja OŠ „Podlugovi“.

Share.

Comments are closed.