Vijeće učenika OŠ „Hašim Spahić“ upriličilo posjetu Gradskoj biblioteci Ilijaš

Vijeće učenika OŠ „Hašim Spahić“ upriličilo je posjetu Gradskoj biblioteci Ilijaš a povod istoj je obilježavanje Mjeseca  knjige.  U želji da razvijaju naviku čitanja i ljubav prema knjizi, uposlenici OŠ „Hašim Spahić“ organizovali su ovu posjetu za 25 učenika.  Alma Bulbulušić, bibliotekarka OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš kazala je da su ove godine odlučili posjetiti Gradsku biblioteku Ilijaš koja se nalazi u komšiluku ove osnovne škole.

„Ranijih godina išli smo i u druge biblioteke. Ove godine smo odlučili upriličiti posjetu našoj Gradskoj biblioteci kako bismo se upoznali sa radom iste, aktivnostima, fondom knjiga i svim mogućnostima koje nudi našoj djeci. Djecu je najviše oduševio prostor, odnosno kao da nisu znali da u svom gradu imaju Gradsku biblioteku. Uglavnom znaju za školsku biblioteku. Većina njih čita lektire koje su obavezne. Na moje pitanje koliko je njih bilo u Gradskoj biblioteci, od njih 25 koliko ih bilo u posjeti, samo dvoje je ranije dolazilo. Oduševljeni su danas jer imaju fizički dodir sa mnogobrojnim knjigama. Bibliotekarka se potrudila da ih detaljno upozna sa fondom knjiga odnosno sa onim što oni mogu mimo školskih lektira, pronaći u Gradskoj biblioteci“, kazala je bibliotekarka Bulbulušić.

Berna Šerak i Emina Čutura,  učenice su IV i VII razreda  OŠ „Hašim Spahić“ s oduševljenjem govorile su o današnjoj posjeti Gradskoj biblioteci.

„Zanimljivo mi je što u ovoj biblioteci ima mnogo različitih knjiga. Nakon ove posjete želim da češće dolazim u Gradsku biblioteku“, kazala je Berna .

„Vidjela sam da u Gradskoj biblioteci ima mnogo više knjiga na raspolaganju nego što sam očekivala. Posebno mi je drago da ima knjiga i na stranim jezicima. Od sada ću sigurno posjećivati Gradsku biblioteku“, kazala je Emina.

Jasmina Masnopita, bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Ilijaš istakla je zadovoljstvo ovom posjetom u nadi da će se povećati članstvo učenika, kako bi razvijali sposobnosti za formiranje osnova za buduće učenje i obrazovanje.

„Drago mi je da je upriličena jedna ovakva posjeta. Ovih dana je intenzivno posjećena biblioteka od strane O.Š. „Hašim Spahić“. Bilo bi dobro da se i sve ostale škole uključe u ovu  akaciju i posjete biblioteku. Jučer smo imali Sedmi kongres bibliotekara u Tešnju gdje je otvoreno jedna zgrada sa četiri sprata u čijem prostoru je smještena biblioteka. Kada je u pitanju biblioteka u Ilijašu, ja moram reći da ni sa fondom a ni sa prostorom ne zadovoljavamo standarde koji nam se nalažu. Na tom polju ćemo morati raditi zajedno sa osnivačem i menadžmentom. Ova posjeta dobro nam je došla i zbog učenika i zbog nas, kako bi se učenici upoznali da Gradska biblioteka postoji  jer mnogi od njih za to ne znaju. U toku decembra počinje učlanjenje za 2018. Godinu i ja pozivam građane da se masovno odazovu. Bitno je da se knjiga koristi, da ne stoji na polici, jer ako je zatvorena ona je osuđena sama sebi. Ako je kornik ne uzima, to je problem”, kazala je bibliotekarka Masnopita.

Čitanje djetetu omogućava sticanje iskustva s različitim riječima i načinima korištenja jezika. Vrlo je bitno da učenici čitanjem različitih knjiga, uče i ono što im nije dostupno u svakodevnom životu.