Više od 20 posto osoba u BiH dobije posao bez objavljenog oglasa za posao

Mnogi poslotražioci nisu svjesni da su oglasi za posao koji se javno oglase zapravo samo vrh ledenog brijega u odnosu na ukupan broj radnih mjesta na raspolaganju u bilo kojem trenutku.

Iako je trenutno na Posao.ba portalu objavljeno preko 3.000 oglasa, različita istraživanja pokazuju da je svjetski standard da čak 60 % svih radnih mjesta nisu oglašavana i da ih kompanije popunjavaju na drugi način.

”Neupitno je da postoji trend da kompanije imaju sve veću potrebu za zapošljavanjem u kratkom vremenskom roku: Ovo često podrazumijeva da kompanije preferiraju kandidate iz postojeće baze biografija, u odnosu na objavu oglasa. Tokom 2017. godine smo imali rekordan broj posredovanja za klijente gdje su procesi zapošljavanja obavljeni za manje oddvije sedmice. U više od 20% slučajeva oglas za posao nije bio objavljivan, dok je za ostale pozicije oglas bio objavljen bez otkrivanja identiteta kompanije.”kažeDirektorica operacija Kolektiv grupe, Mersiha Mehić.

”Prilikom zapošljavanja za pozicije visokog i srednjeg menadžmenta, naša agencija uglavnom ne objavljuje oglas javno, nego se do kandidata dolazi kroz druge kanale. U velikom mjeri se koristi “headhunting”, te postojeće baze portala i agencijeu okviru kojih imamo preko 300.000 kandidata.”ističe Mehić.

 Agencija za posredovanje u zapošljavanju Posao.ba, koja posluje u okviru Kolektiv grupe, je u toku 2017.godine je obavila više od 2.000 intervjua sa potencijalnim kandidatima.

Vrlo često kompanije žele ostati anonimne iz određenih tržišnih razloga, te u takvim slučajevima se oglas objavljuje anonimno ili daju ovlaštenje agenciji da ih zastupa u procesu zapošljavanja. Također, zaštita ličnih podataka kandidata nam je jako bitna, te podatke kandidata u skladu sa pozitivnim propisima EU nikada ne ustupamo trećim licima bez njihovog pristanka. ”kaže Selma Turulja – Borčak, Senior HR Specijalist Posao.ba Kolektiv.

 

”Više od 40% kompanija uslijed nedostatka vremena zaposli kandidata koji ne odgovara poziciji u cijelosti, dok čak 21% kompanija prethodno ne testira kandidate prije njihovog zaposlenja. Mi sa različitim vrstama savjetovanja  zapravo pomažemo kompanijama da pronađu idealnog kandidata lakše i brže.”  ističe Turulja – Borčak.

 

Iz Agencije Posao.ba ističu da se bilo koji kandidat može prijaviti u njihovu bazu i poslati CV na mail agencija@posao.ba, čime povećava šanse za zaposlenje.

 

Neki od klijenata agencije Posao.ba koji su koristili napredna regrutacijska rješenja su: AlJazeeraBalkans, Reckitt Benckiser, Siemens, ASA Prevent Group,Lufhansa, Koton, Inditex, MarriottHotels, Oriflame i mnogi drugi.

(sponzorisani članak)