Iako je u Bosni Hercegovini trenutno na koronavirus aktivno gotovo 35.000 stanovnika, tek njih 3.555 je prijavljeno na glasanje na današnjim lokalnim izborima u našoj zemlji, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kako su danas izvijestili iz CIK-a prilikom predstavljanja podataka o izlaznosti birača, u BiH su formirana 173 mobilna COVID tima koja će posjetiti ukupno 3.555 prijavljenih birača na njihovim adresama.

Pozitivno testirani na COVID-19 mogli su se prijaviti za glasanje putem moblinog tima jutros do 9 sati, uz dostavljanje potrebne dokumentacije. Mobilni timovi dakle posjećuju ljude koji su zaraženi koronavirusom, ali i one u izolaciji.

Ukoliko usljed otežanog zdravstvenog stanja birači nisu u mogućnosti popuniti glasački listić, to umjesto nje ili njega može učiniti bliski srodnik koji potpisuje dokument da je preuzeo glasački materijal za tu osobu.

Ipak, brojni su razlozi za situaciju u kojoj je tek 10 posto birača od ukupnog broja aktivnih slučajeva na koronavirus u BiH prijavljeno na glasanje uz pomoć mobilnog tima, govori za Klix.ba gasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

“Sve je moguće, od toga da se birači nisu prijavili na glasanje, da ne žele glasati, da je neko previše bolestan te mu nije do glasanja, kao i da na vrijeme nisu dobili potvrdu o glasanju putem mobilnog tima. Mi čekamo da nam gradske i općinske izborne komisije dostave izvještaje o glasanju uz pomoć mobilnih timova”, odgovorila nam je Pirić.

Neizvjesna situacija s desetinama hiljada birača koji se nalaze u izolaciji, a još nisu prijavljeni za glasanje ili ne žele glasati, zasigurno će se odraziti i na večerašnje preliminarne rezultate izbora. Više informacija očekuje se nakon novog presjeka CIK-a o izlaznosti birača kada će biti poznato da li je povećan broj prijavljenih za glasanje putem mobilnih timova.

Ukoliko se pak sagledaju podaci o izlaznosti birača u BiH u prvim satima, koja je ispod prosjeka u odnosu na ranije izbore, ne iznenađuje ni mala izlaznost onih glasača koji vode bitku s koronavirusom.

izvor: Klix

Share.

Comments are closed.