U organizaciji Slovenačkih federalnih šuma, jednog od glavnih partnera projekta, od 17. do 20. juna 2019. godine u Postojni, u Sloveniji, održana je završna konferencija projekta „Eco Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“, koji obuhvata sedam pilot-područja iz sedam zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Srbije.
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalne zajednice Bijambara koji su pred auditorijumom od dvjesto učesnika sajma poslova bliskih prirodi iz dunavske regije prezentovali svoje nagrađene poslovne ideje po javnom pozivu „Od ideje do biznisa – PBB“.
Projekat „ECO KARST“ je posebno kreiran kako bi se iskoristio potencijal sedam prirodnih područja kao faktora ekonomskog razvoja na osnovu održivog menadžmenta, a koji svjesno uključuje osjetljivost kraških ekosistema, značaj njihovih ekosistemskih servisa, te potencijale realnih probiodiverzitetskih poslovnih mogućnosti.
„ECO KARST“ uključuje javne i privatne učesnike, koji će, poboljšavajući kapacitete, povećavajući umreženost i prenos znanja, stvarati prilike za lokalno učešće u valorizaciji i razvoju ekosistemskih servisa, te razvoju lokalnih akcionih planova i zajedničke strategije za poboljšanje zaštite kao i olakšanju početaka probiodiverziteskih poslova (PBB) u dunavskoj regiji. Konačni rezultat projekta treba da bude poboljšanje u upravljanju i održivom razvoju kraških regiona, potaknuto povećanom sviješću o ekosistemskim servisima, te povećanim brojem PBB poduzetnika.
Na kraju konferencije učesnici su posjetili Postojnsku i Škocjansku jamu te se tom prilikom upoznali s načinom upravljanja i organizacijom posjeta.

Share.

Comments are closed.