ILIJAŠ

Poetsko veče sa Ajšom Gorčević

Poetsko veče sa  književnicom Ajšom Gorčević  u organizaciji JU KSC i Radio Ilijaš je održano u Biznis centru Ilijaš pred mnogobrojnom publikom. Osim autorice knjiga koje su  predstavljene  svoje učešće su uzele Alma Omerović i Adisa Omerović, novinarke Radio Ilijaša  a moderatorica je bila Aida Muratović.  Merjem Crnišanin je izvela  nekoliko muzičkih numera za što ugodniji ambijent uz promovisanje knjiga. 

Književnica Ajša Gorčević rođena je u Novom Pazaru, živi u Sarajevu, majka petoro djece i čuvalac sandžacke tradicije. Iza sebe ima pet objavljenih knjiga: Riječi iz srca, Biseri moje stare kone, Dodir smiraja, Kap iz damara i Morao si da se desiš, te još nekoliko knjiga u pripremi za štampu. Ajša Gorčević je saradnik nekoliko portala, časopisa, pisac je pozorišnh predstava od kojih je predstava ,,Mi to tako,, postigla veliki uspjeh i gledanost.  Član je Udruženja bosanskih umjetnika i Udruženja za bosanski jezik i književnost u Novom Pazaru.  Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i zahvalnica, učesnica više antologija objavljenih u regionu i šire. Za nju je sve pjesma: grad i odlazak iz zavičaja, sedžda koja miriše na mošus, a posebno ljepota prisustva voljenih ljudi. Ona pjeva o Stvoritelju, životu, sebi, domovini – jednom riječju pjeva život.U pjesmu se pretvara i san i java, za pjesmu je dovoljna mahrama, ruža, kišna kap ili stara škrinja.’‘ Ovako kaže rah. prof. Amir Dautović recezent i lektor četiri knjige Ajše Gorčević. Kao kada pustite pticu koja je godinama bila zatočena u kavezu, ukroćena rijeka koja pronalazi svoj tok i osjeti slobodu kretanja pa se prepusti svom moru, kao kada majka osjeti olaksanje poslije poroda i zagrli svoje tek rođeno dijete, tako se ja osjećam kada iz mog pera iznikne slovo, riječ, stih, priča…  a gdje će riječ iz srca nego u srce, poručuje knjževnica Ajša Gorčević.

Biranim riječima o djelima autorice govorile su  Alma Omerović  i Adisa Omerović novinarke Radio Ilijaša . 

 

O Ajšinim djelima govorila su mnoga poznata imena.Ona opominje, ukazuje na našu ovozemaljsku prolaznost i da sve što činimo, ako povrijeđujemo, stvaramo drugome boli – posljedice ćemo prvo na svojoj koži osjetiti” kaže književnica Gordana Pavlović o Ajšinim mudrostima koje su ujedno i putokaz za sadašnjicu.

A spisateljica Selma Hujdurović dodaje: ,,Njeno je pero protkano najdubljim emocijama, poučno i mudro. Ona je savršen primjer da žena koja živi u vremenu između istoka i zapada može sačuvati svoju netaknutu čistotu i kao takva blistati punim sjajem!” Za što ugodniji ambijent pobrinula se Merjem Crnišanin koja je svojim izvedbama sevadalinke oduševila publiku.

 

 

 

 

Povezane objave

Back to top button