VIJESTI

Danas se obilježava Dan sigurnijeg Interneta

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija.

Dan sigurnijeg interneta 2022. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet“ („Together for a better internet“) dana 08. februara. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2011. godine na inicijativu Centra za sigurni internet u BiH, koji Vas ovim putem poziva da se pridružite obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprječavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

Vođeni zajedničkim uspjehom ostvarenim kroz saradnju prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg intereneta realizira kroz takmičenje za učenike osnovnih i srenjih škola na temu sigurnosti na internetu.

Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje Interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.sigurnodijete.ba. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2022., dana 08. februar/veljača, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i osvojene nagrade.

Svi pristupi kvizu bit će kodirani, te će u cilju zaštite ličnih podataka djece, pobjednici biti objavljeni pod jednistvenim kodom i uz navođenje škole pobjednika na web stranici Centra za sigurni Internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba, Facebook stranici Sigurno dijete, kao i stranici www.dansigurnijeginterneta.org.

I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu. Sponzori su za sretne dobitnike osigurali nagrade kao što su mobiteli, tablet, antiteft ruksaci, antivirus BitDefender licence i druge vrijedne nagrade.

Medije ovim putem pozivamo da se uključe u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta (SID 2022) obavještavanjem šire javnosti i objavom postera u elektronskoj formi, te time ispolje društvenu odgovornost i doprinesu podizanju svijesti o važnosti prevencije zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

reprezent.ba

Povezane objave

Back to top button