Budi eko drug! – prva edukativna radionica projekta „Reciklaža papira i plastike”

Realizovana je prva eko radionica sa članovima i članicama Udruženja „BUDI MI DRUG” u sklopu projekta „Reciklaža papira i plastike”. Radionica je realizovana u prostorijama udruženja uz poštivanje svih mjera zaštite. 

Koordinatorica projekta Mirela Kurtović navela je da je ovo prva od brojnih aktivnosti koje obuhvata projekat „Reciklaža papira i plastike” smatrajući da su teme zaštite okoliša itekako važne i potrebne u Ilijašu, usmjeravajući posebnu pažnju ka djeci i mladima.

Na edukativnoj radionici, djeca su se upoznala sa pojmom „reciklaža“ te su kroz razne primjere iz naše sredine mogli da uvide značaj navedenog pojma. Također, djeca su imala priliku da navedu primjere iz njihovog života kako oni to ekološki žive (vožnja biciklom, nošenje cekera, sadnja biljaka, kupljenje smeća, …) te su na taj način potaknuli da i ostali članovi počnu raditi isto.

„Izuzetno sam sretna što smo počeli sa realizacijom ovog veoma značajnog projekta za Ilijaš, naravno uz poštivanje svih mjera zaštite. Imamo odličnih projekata čija realizacija počinje uskoro. Kada govorimo o današnjoj radionici, bila je zaista zanimljiva.  Želim istaknuti da su djeca i mladi iz udruženja bili jako zainteresovani za temu, dosta su toga znali ali svakako i naučili novoga.“,  kazala je Elma Glamoč, predsjednica  „Carpe diem-a”.

“Reciklaža papira i plastike” je projekat koji će se realizovati u tri zajednice, Ilijaš, Foča i Goražde, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Švedske u BiH, a koji provodi UDRUŽENJE OMLADINSKA ORGANIZACIJA „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“. Cilj projekta je potencirati reciklažu papira i plastike kao sirovine za dobivanje novih proizvoda, kako bi se na taj način smanjilo onečišćenje okoliša, javljaju iz Udruženja Iskoristi dan -Carpe diem Ilijaš.

Prethodni članakInstrukcija o klanjanju Kurbanskog bajram-namaza
Naredni članakUsvojen Rebalans budžeta KS za 2020. godinu