
Svjetski dan hrane se obilježava svake godine 16. oktobra s ciljem podizanja svijest o globalnoj nesigurnosti hrane i pothranjenosti. Ove se godine na taj dan obilježava i 80. godišnjica Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda koja predvodi međunarodne napore za borbu protiv gladi.
Cilj djelovanja FAO-a je postići sigurnost hrane za sve i osigurati da ljudi imaju redovan pristup dovoljnoj količini visokokvalitetne hrane kako bi vodili aktivan i zdrav život. Sa 195 članica – 194 zemlje i Evropskom unijom, FAO djeluje u preko 130 zemalja širom svijeta.
Posebno je to važno danas kada se poljoprivredno-prehrambeni sistemi suočavaju s neviđenim izazovima. Sukobi, utjecaji ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja, ekonomski šokovi i rastuća nejednakost vrše sve veći pritisak na zemlju koju obrađujemo, vodu o kojoj ovisimo i bioraznolikost koja podržava život. Lanci opskrbe ostaju krhki, a učinci poremećaja osjećaju se u domovima, na tržnicama i poljima širom svijeta.
Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost
Stoga ovogodišnji Svjetski dan hrane poziva na globalnu saradnju u stvaranju mirne, održive, prosperitetne i prehrambeno sigurne budućnosti. Zajedničkim radom, među vladama, organizacijama, sektorima i zajednicama, mogu se transformirati poljoprivredno-prehrambeni sistemi kako bi se osiguralo da svi imaju pristup zdravoj prehrani, živeći u skladu s planetom.
Način na koji proizvodimo i konzumiramo hranu duboko je povezan s našim okolišem. Iako je hrana, naravno, u središtu 2. cilja održivog razvoja, ona je također važna komponenta za postizanje svih ciljeva održivog razvoja. Transformacija naših prehrambenih sistema ključna je za rješavanje trostruke planetarne krize gubitka bioraznolikosti, klimatskih promjena i onečišćenja s kojom se danas suočavamo.
Ozbiljnost problema nesigurnosti opskrbe hranom je ogromna. Procjenjuje se da danas 673 miliona ljudi gladuje. S druge strane istovremeno raste razina pretilosti i količine bačene hrane što ukazuje na sistem izvan ravnoteže. Obilje i nedostatak koegzistiraju, često tik jedno uz drugo.
Treba istaknuti i kako su poljoprivredno-prehrambeni sistemi također glavni izvor emisija stakleničkih plinova. Ipak, oni nude stvarni potencijal za smanjenje tih emisija kroz način na koji se hrana uzgaja, bere i dijeli.
FAO slavi 80. godišnjicu
Osamdeseta godišnjica FAO-a pokreće val slavlja širom svijeta, a svaka regija donosi svoje priče, postignuća i duh ovom povijesnom prekretnici. Od povijesnih izložbi u Africi koje ističu desetljeća partnerstva u sigurnosti hrane i ruralnom razvoju, do sadnje 80 hektara šume u Kirgistanu u čast ekološke održivosti, te Latinske Amerike i Kariba koji se osvrću na naslijeđe kolektivne akcije za transformaciju, svaka inicijativa promatra FAO-ov rad s partnerima kako bi se postigla bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život za sve.
Zadovoljavanje potreba rastuće globalne populacije zahtijeva timski rad – preko granica, sektora i generacija.
Izvor: FAO /odgovorno.hr



