Dvadeset i sedma godišnjica genocida u Srebrenici: Komemoracija, dženaza i ukop 50 žrtava

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će, na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, biti održana komemoracija, a potom i dženaza i ukop 50 žrtava najtežeg zločina počinjenog u Evropi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno 8372 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. Komemoracija počinje u 10.30, a dženaza će biti održana u 13 sati.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina, Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

Ove godine će zajedno ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je ubijen.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011.

Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koji su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Brojne delegacije na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Današnjem obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prisustvovat će brojne delegacije kako iz regiona, tako i Evrope, ali i širom svijeta.

Najavljen je dolazak Marije Pejčinović – Burić, generalne sekretarke Vijeća Evrope i Dunje Mijatović, evropske komesarke za ljudska prava.

U ime Evropskog parlamenta dolaze zastupnici Natalie Loiseau, Javier Nart, Catharina Rinzema i Karen Melchior.

Dolazi i brojna delegacija Turske koju predvodi Numan Kurtulumus.

Najavljeno je i prisustvo crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Jovane Marović, potpredsjednice vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarke, evropskih poslova, Marka Kovača ministra pravde i Maraša Dukaja, ministra javne uprave u Vladi Crne Gore.

Dolazi i brojna delegacija Njemačke koju predvodi Aydan Ozoguz potpredsjednica Bundestaga, kao i Adis Ahmetović, član Bundestaga. Najavljeno je i prisustvo Anne Luhrmann, državne ministrice za Evropu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, kao i Manuela Sarrazina, specijalnog izaslanika Savezne vlade Njemačke za Zapadni Balkan.

Delegaciju UN-a predvodi Alice Nderitu, zamjenica generalnog sekretara UN-a i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Nizozemsku delegaciju predvodi ministrica odbrane Kajsa Ollongren, a dolazi i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Izvor: BHR1

Prethodni članakUčesnici Marša mira u tišini ušli u Potočare: Oko 3.000 učesnika odalo počast žrtvama genocida
Naredni članakKlanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 50 žrtava genocida u Srebrenici