Općinsko vijeće Ilijaš na aprilskoj sjednici donijelo je Odluku o održavanju  i načinu izbora u savjetima mjesnih zajednica na području općine Ilijaš.

Općinska izborna komisija u proteklom je periodu intenzivno radila na pripremi potrebne dokumentacije, donošenja neophodnih odluka kako bi sve bilo spremno za izbore koji će se održati u nedjelju 19. maja 2019. godine u vremenu od devet do 19 sati.

Tim povodom u programu Radio Ilijaša gostovao je predsjednik Općinske izborne komisije Velid Fazlić, koji je objasnio pojedinosti oko biračkog spiska, biračkih odbora i mjesta, kao i načinu glasanja.

Kazao je da se na biračkom spisku nalazi 20 960 birača, a izbori će se održati u 14 MZ. Birački odbori sastavljeni su od članova zaduženih i za održane opće izbore, koji su prošli neophodnu obuku i imaju iskustva u provođenju izbornih procesa.

Prvobitno su bile prijavljene 33 liste kandidata, ali jedna je povučena zbog člana Odluke da općinski vijećnik ne može biti kandidat na listi za izbore u MZ, a jedna lista kandidata samovoljno se povukla, tako da građani biraju 31 listu sa po obaveznih pet kandidata.

Općinska izborna komisija pripremila je i birački materijal i liste, a razlika u biranju je što se glasa za listu pored koje stoji kvadratić u koji se upisuje znak „x“.  Ne glasa se za pojedince, s tim što je prvi kandidat na listi predsjednik Savjeta MZ.

Fazlić kaže da je do sada bio mali interes građana za izbore u MZ, ali poziva građane da iskoriste svoje biračko pravo i izaberu svoje predstavnike u MZ.

Prvi rezultati izbora trebali bi biti poznati već u nedjelju u ponoć . Rezultati će biti predstavljeni na zakazanoj sjednici Općinskog vijeća u maju, a mandate će OIK Ilijaš moći dodijeliti već na početku juna.

Bidite uz program Radio Ilijaša u nedjelju od devet sati, donosimo izvještaje iz svih mjesnih zajednica i ostajemo sa vama do zatvaranja biračkih mjesta.

Share.

Comments are closed.