Rock muzika je imala ogroman društveni i kulturni  uticaj na svijet.  Rock n’ roll je nekada živio punim plućima. Ta vrsta muzike, za mnoge je predstavljala način života. Da će rock muzika živjeti vijekovima, potvrdio je i ilijaški rock bend „Meteori“ koji okuplja izuzetno talentovane mlade momke. Spojila ih je ljubav prema antologijskim stihovima i fantastičnom zvuku. Novoformirani bend svoj premijerni nastup imao je upravo u našem gradu u okviru manifestacije „Ilijaški dani 2017“.  Bend je osnovan 2017. godine, a članovi su: Sakib Aljić – Paka bubanj i vokal, Mustafa Dedović bas gitara, Berin Šehić ritam gitara i vokal, Azur Hajdarević solo gitara i Emin Hajdarević udaraljke.  Sakib Aljić – Paka u programu Radio Ilijaša, kazao je da se ideja za osnivanjem benda rodila iz druženja u čaršiji.

„Članovi benda su veoma mladi momci koji su muzički obrazovani. U želji da omladinu okupimo kako bi se slušala kvalitetna muzika, tako smo odlučili da osnujemo bend „Meteori“. Ja sam čitav život u rock muzici. Počeo sam bubnjeve svirati u četvrtom razredu osnovne škole. Od samog završetka rata, imao sam bend u Vogošći. Učestvovao sam na mnogobrojnim gitarijadama, festivalima, svirkama… tako da imam iskustvo.  Dedović je ustupio prostor u svojoj vlastitoj kući  zadnjih mjesec i po dana pripremali smo se za nastup na Ilijaškim danima. Drago nam je da smo čuli pozitivne komentare. Mislim da rock n’ roll neće nikada umrijeti. Od raje zavisi kako ćemo mi biti prihvaćeni u Ilijašu. Mi ćemo se zaista truditi  raditi.  Preko 200 naziva koje smo predlagali, ipak smo uzeli naziv Meteori. Pripremajući se za naš prvi nastup u Ilijašu, htjeli smo da budemo iznenađenje. Mislim da smo uspjeli”, kazao je Paka.

Mustafa Dedović u bendu Meteori  svira bas gitaru. Kaže da su i njihovi roditelji slušali rock te su tu vrstu muzike prenijeli i na članove ovog benda.

„Berin i ja smo počeli sa gitarama, kasnije nam se pridružio i Azur. Zajednički smo provodili dane svirajući gitaru. Pokušavali smo da nađemo bubnjara i pojavio nam se Paka. Objasnio je kako se bendovski svira i to nam je mnogo pomoglo. Sada je bend počeo i da fukncioniše. U suštini, bio nam je potreban neko sa iskustvom a to je Paka“, kazao je Dedović.

Emin Hajdarević, ima 13 godina i najmlađi je član benda. Završio je sedmi razred OŠ „Hašim Spahić“ u Ilijašu i pohađa nižu muzičku školu u kojoj je završio četvrti razred.

„Sviram gitaru i član sam Tamburaškog orkestra. U slobodno vrijeme sviram bubnjeve a u bendu Meteori udaraljke. Kako smo i kazali, prvi naš nastup je bio na „Ilijaškim danima 2017.“ i svi su bili oduševljeni“, kazao je Emin.

Berin Šehić ima 17 godina i kaže da je odrastao uz rock muziku. Završna je godina srednje muzičke škole na odsjeku solo pjevanje. Svira gitaru i klavir.

Azur Hajdarević ima 16 godina i svira gitaru sedam godina. Završio je osnovnu muzičku školu i upisao srednju muzičku školu.

„Od kad smo se upoznali imali smo planove za bend. Svirali smo rock muziku koja nas je povezala“, kazao je Azur.

Ljubitelji rock zvuka će u skorije vrijeme moći čuti i sevdah u izvedbi članova rock benda Meteori. Pozvali su sve mlade ljude da im se pridruže jer kako kažu, “Ilijaš ima izuzetno nadarene muzičare”.

 

Share.

Comments are closed.