stomatoloskadrmufticStomatološka ordinacija dr Džemal Muftić ove godine obilježila je osamanest godina postojanja. Doktor Muftić pored zavidne stomatološke prakse koju posjeduje, više od dvije decenije stomatološkog rada, vlasnik je mnogih priznanja i odlikovanja za inovacije iz područja stomatologije. Dobijene nagrade stizale su iz različitih krajeva svijeta, od Švicarske do Kine. Doktor Muftić potiče iz veoma ugledne porodice učenjaka, u kojoj se vijekovima njeguje kultura obrazovanja i naukovanja. Oženjen je profesoricom pedagogije i diplomiranom novinarkom Elvirom Velić-Muftić i otac je dvdesetjednogodišnjeg studenta elektrotehnike Hamze i jedanestogodišnje kćerke Emire Nur. Sa porodicom živi u Sarajevu, a stomatološku praksu obavlja u privatnoj ordinaciji na Ilidži.

 

Uvaženi doktore Muftiću bavite se jednim veoma složenim zanimanjem u društvu u kome tu složenost povećavaju nepovoljni ekonomski uvjeti i strahovi od posjete stomatologu. Evo, nakon toliko godina djelovanja u području stomatologije, kakvo je vaše mišljenje o zanimanju stomatologa?

Stomatologija je veoma izazovno područje. Kako ste kazali složeno, ali i dalje u svjetskim razmjerama govoreći jedno od najcjenjenijih. Stomatologija me je privukla jer bavljenje njome mi pruža zadovoljstvo da pomažem ljudima, da im otklanjam bol i unapređujem estetiku. Zdravi i lijepi zubi su ključ uspjeha.  Amerikanci su odavno svjesni ove činjenice, stoga u Americi stomatologija desetljećima dominira nad mnogim drugim zanimanjima. I u razvijenim dijelovima Evrope oralno zdravlje i kultura njegovanja usne šupljine su neizostavni dio opće kulture. Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini, bez obzira na izuzetno kvalitetan doktorski kadar, nismo uspjeli razviti zadovoljavajuću oralnu zdravstvenu kulturu. Tome najviše doprinosi loša ekonomska situacija, pogrešno postavljeni prioriteti i neke ukorjenjene zablude o stomatološkim intervencijama. To uveliko otežava naš posao, ali kretanja su ipak pozitivna.

 Kazali ste da su prisutne zablude i predrasude o stomatološkim intervencijama. Koje su najočitije i najpogubnije za zdravlje zuba?

 

Dr Muftić: Prva velika zabluda je da se genetika ne može unaprijediti, pa ako su nam kod majke i oca rano propali zubi moraju i kod nas. Druga zabluda je da se kod upalnih procesa ne smije intervenirati. Na primjer, zub otekne dok se ne smiri ne treba ići stomatologu. To je jako pogrešno. I još jedna izrazito ukorijenjena i raširena zabluda je da trudnice ne smiju ići kod stomatologa. Sve ovo veoma doprinosi lošem zdravlju zuba i cjelokupne usne šupljine.

Koje intervencije Vi vršite i ko su Vaši pacijenti?

Dr Muftić: Vršimo liječenja, popravke i vađenje zuba. Radimo sve vrste protetskih radova osim implantata. Ukoliko neki naš pacijent ili pacijentica ima potrebu za implantatom taj dio rješavamo u saradnji sa specijalistom implantologije. Dozvoljenim i najsigurnijim mogućim metodama vršimo izbjeljivanje zuba. Radimo i na osvježavanju bora, odnosno ugrađivanju hijaluronskih filera. Naši pacijenti su osobe različitih generacija, od djece predškolskog uzrasta do zrelih i starijih ljudi. Mnogi naši pacijenti/ce dolaze iz dijaspore i u iskustvu sa nama su uvidjeli da je naš rad na istom nivou kao i u najrazvijenijim dijelovima svijeta a da su cijene neuporedivo niže.

 

Kada je riječ o cijenama iako su one u našoj zemlji znatno niže od stvarne vrijednosti stomatoloških radova većina naših sugrađana teško odvaja novac za posjete stomatologu. Na koji način u tom smislu olakšavate pacijentima?

Dr. Muftić: Nažalost, mnogo našeg svijeta ima slabe prihode i slabe mogućnosti da se kvalitetno brine o svom zdravlju, ali naglašavam ukoliko je ono zapušteno. Kako nema naznaka da će nam se ekonomska situacija unaprijediti novim generacijama preporučujemo da preventivno djeluju. Onima koji imaju narušeno zdravlje zuba i druga stomatološka oboljenja savjetujemo da ih što prije saniraju. Odlaganje povećava zdravstvene rizike, uvećava trošak, pogoršava estetiku osobe. A ono što mi konkretno pružamo kao pomoć to su gratis usluge za pacijente kod kojih vršimo velike protetske radove. Na primjer, ako radimo keramički most od više članova pacijentu popravimo zube, izvadimo one koji su za vađenje, očistimo kamenac. Nerijetko vrijednost tih gratis radova je u stotinama maraka. Za pacijente koji su porodično korisnici naše ordinacije, činimo sve što je moguće da im budemo što pristupačniji. Naši pacijenti u nas imaju povjerenje i iz razloga što su se uvjerili da naše zadovoljstvo gradimo na njihovom zadovoljstvu.

Govorili smo o strahu ljudi od stomatologa i stomatoloških intervencija koji u velikoj mjeri doprinosi lošem oralnom zdravlju. Mnogi strahovi su se razvili na nekim mitovima i prensenim pričama o lošim iskustvima kod zubara. Vi ste od nedavno u Vašoj ordinaciji nudite i usluge profesorice pedagogije koje ulaze u cijenu stomatoloških intervencija. Na koji način pedagogica djeluje u radu sa pacijentima?

Dr Muftić: U toku svoje dugogodišnje prakse veliki dio vremena sam poklonio indirektnom radu sa pacijentima. To se odnosi na razgovor i pripremu pacijenata za interveniranje. Jer strahovi pacijenata su u nekoj mjeri opravdani. Prilikom našeg interveniranja sasvim je moguće da pacijenti iskuse i bol kao i osjećaj nelagode. Također, nerijetko se izgled pacijenata unaprijedi toliko da se oni  šokiraju i dok prihvate novo unaprijeđeno stanje potreban je određeni vremenski period. Nekada pacijenti moraju pokazati strpljenje. To se prije svega odnosi na liječenje zuba. Važno je da pacijenti shvate važnosti vlastitog zuba i tada je lakše i za pacijenta i doktora. Sve ovo kao i mnoge druge slične situacije iziskuju veliko naprezanje, umjeće i vrijeme. Međutim, s obzirom na povećan broj pacijenata meni je u ovom segmentu bila neophodna dodatna pomoć. Stoga sam u razgovoru sa suprugom, koja posjeduje veliko iskustvo u savjetodavnom radu i u komunikologiji, a živeći sa mnom mnogo se zainteresirala za stomatologiju, došao na ideju da supruga sudjeluje u radu naše ordinacije. Nakon veoma kratkog perioda pokazali su se odlični efekti njenog prisustva. U našoj ordinaciji vlada jedan topla porodična atmosfera koja stimulirajuće djeluje na pacijente. Supruga pedagoško-psihološkim metodama i tehnikama uspijeva da relaksira pacijente pa nerijetko zaborave da su kod stomatologa, a njihov strah od stomatologa veoma brzo postaje dio njihove prošlosti.

 I na kraju nam kažite da li radite na inovacijama?

Dr Muftić: Čini mi se ko jednom počne da razmišlja u tom pravcu nikada ne odustaje, pa tako i ja. Imam mnogo ideja čijim bi rješavanjem bio znatno unaprijeđen  rad sa pacijentima. Ali, kako kažu drevni mudraci, ne treba govoriti kako možemo skočiti iz bureta već to treba pokazat

Share.

Comments are closed.