Salavatima sa Gradske džamije , šutnjom, bezglasnim jecajima, bolnom suzom, tihim uzdasima, Fatihom  više stotina naših sugrađana okupilo se danas  kako bi na poštovanja vrijedan  način odali počast konvoju sa posmrtnim ostacima spremnim za ukop  11. jula 2021 . godine u Potočarima, koji je oko 11 sati prošao kroz Ilijaš.

Organizacioni odbor manifestacije „“Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. god” u cilju obilježavanja 26. godišnjice genocida, upriličio  je  dostojanstven ispraćaj za 19 žrtava.
Sa desne i lijeve strane kombija u kojem  se nalaze posmrtni ostaci, položeno je cvijeće.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  napominje da je ovo način odavanja počasti žrtvama, ali i podsjećanje na srebrenički genocid.

Građani Općine Ilijaš su danas ovdje na Trgu Alije Izetbegovića da isprate ovaj tužni konvoj, da odamo pijetet i počast tim ljudima, da na ovaj način još jednom skrenemo pažnju na Srebrenicu i ono što ona simbolizira, a simbolizira genocid, obavezuje nas da pamtimo, izvlačimo pouke i da, ako Bog da, gradimo perspektivniju budućnost sa puno više civilizacijskih poruka. U tom smislu i nadi smo da će oni koji su učinili taj zločin to priznati, priznati genocid u Srebrenici i otvoriti put pomirenju i izgradnji jedne bolje perspektive na ovim našim područjima, poručio je načelnik  Fazlić.

Alma Omerović  kaže da nakon 26 godina, žrtve i porodice imaju određenu utjehu i satisfakciju da su ratni zločinci osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Tu je konačno presuda zlikovcu Ratku Mladiću. Nekako nas raduje i činjenica da su i susjedne zemlje počele usvajati rezolucije o genocidu u Srebrenici, nadamo se da će se i u našoj zemlji smoći snage barem za zabranu negiranja genocida.

 Planirano je da u 12.00 sati konvoj bude u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH.

 Ispred Predsjedništva BiH će krenuti prema spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, zatim Markalama i potom prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

 

Share.

Comments are closed.