U sklopu obilježavanja Dana  Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH danas je u kino sali izvedena predstava  za najmlađe “Mačak Vova i Mačak Ćiro”. Kako su nam kazali predstava je rađena prema priči Angorac Vova i obični Ćira iz knjige „100 Zlatnih priča o životinjama“.

Mačak Vova i Mačak Ćiro je dječija priča o dvojici mačora, bogatom i razmaženom, „rasnom“ angorskom mačku Vovi i lutalici Ćiri, koji nakon prvobitne Vovine netrpljevosti prema Ćiri, i uprkos razlikama, postanu nerazdvojni prijatelji.
Ova priča je važna jer djeca odrastaju u okruženju i društvu koje je zasnovano na klasnim razlikama, i ova priča nosi snažnu poruku kako uprkos tim razlikama, svi vrijedimo i one ne treba da budu jaz za prijateljstvo. Svi posjedujemo nešto što nadopunjuje onog drugog. Također, važnu poruku šaljemo i sa osvještavanjem i razbijanjem predrasuda – rasno/nacionalno, a koje je, nažalost, svakodnevnica u kojoj djeca odrastaju, jer nas društvo uči ogradama i zidovima od drugačijih od nas. Pozorište je snažan medij koji treba i mora oplemenjivati, poticati razbijanje predrasuda, a posebno kod najmlađih; učiti djecu da svi vrijedimo, bez obzira na klasne i rasne razlike. Lik Vove, mačka koji sam svjesno prizna i koji se postidi „jer je mislio da je bolji“ zato što je angorski mačak i zato što je bogatiji, doživljava promjenu i šalje ove važne poruke. Predstava, koja je edukativna, razigrana, maštovita i u formi je mjuzikla, dočarava djeci kroz igru, interakciju i ples dva različita svijeta, koji se spajaju i nadopunjuju.  Igraju: Dražen Pavlović – Mačak Ćiro  i Amar Chustović – Mačak Vova . Da su djeca zaista uživala dokaz je veseli dječiji smijeh koji je preovladavao cijelo vrijeme trajanja predstave. Autorica i rediteljica: Elma Islamović, produkcija: East West Centar Sarajevo.

Share.

Comments are closed.