Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo održao je pres-konferenciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS.

Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo KS iznijela je podatke o broju zaraženih te navela kako su od 1. juna 2020. do 3. augusta 2020. u KS potvrđena 2.644 slučaja Covid-19 zaraze, a da je unazad dva dana taj broj povećan na 2.877 taj broj iznosi 1313 oboljelih trenutno.

Nakon ukidanja stanja nesreće u KS u tom periodu nije bio nijedan aktivan slučaj zaraženih, ali je u narednim danima svakodnevno se počeli registrovati novozaraženi. U junu smo imali 11,5 osoba dnevno zaraženih, dok u julu bilježimo značajan rast oboljelih i sada je prosječno novooboljelih 65,4 osobe dnevno“, rekloa je Bajramović.

Također, kako je rekla, analizom je utvrđeno da imamo linerarni rast oboljelih, te da nemamo eksponencijalni rast, što je dobro, kako je kazaa, jer da ga imamo, to bi značilo da svake sedmice naredne bi bilo duplo oboljelih. Istakla je i da situacija nije zabrinjavajuća.

Kada su u pitanju hospitalizirane osobe, kazala je da je taj broj do 3. augusta iznosio 217, dok je samo juče hospitalizovano 13 osoba.

Kada je u pitanju spol, navela je da 48 posto zaraženih žena, a 52 posto su oboljeli muškarci.

Analizom umrlih, odnosno 42 osobe koje su do danas preminule, odnos umrlih muškaraca na žene je tri naprema jedan i prosječna dob je 64 godine“, rekla je.

“Kada govorimo o zaraženoj djeci, u dobi od 0 do 6 godina imamo 67 djece. Najveći broj oboljelih je u dobnoj skupini od 19 do 35, i od 36 do 50 gdje ih je najviše”, naglasila je.

Navela je i kako ima malo oboljelih u dobi od preko 65 godina, te je istakla kako je očito da se starija populacija u KS pridržava epidemioloških mjera.

Govoreći o oboljelim u odnosu na opštine kazala je kako u Opštini Stari grad ima 158 aktivnih slučajeva, u Centru 220, Novom Sarajevu 212, u Novom Gradu 410, na Ilidži 151, u Hadžićima je 53, u Vogošći 94, Ilijašu 42, Trnovu 2, odnosno ukupno aktivnih slučajeva u KS je 1.342.

Najveći broj oboljelih jesu članovi porodičnih klastera, a nerijetko u porodici se pojave kod nekoliko članova Covid-19. Na poslu se prvozaraženi zarazi, odnosno ima kontakt sa zaraženim na radnom mjestu. Najugroženiji su oni u kancelarijima zbog površine objekta i nemogućnosti pridržavanja mjera. Također, u velikom broju na poslu tokom pauze ne drže distancu i ne nose maske, tako da kažu da su imali bliski kontakt. Najviše na tim pauzima gdje se doručkuje dolazi do zaražavanja. Drugi veći izvor zaraze su importovani slučajevi, ili po dolasku iz Skandidavskih zemalja, Holandije, Njemačke, Turske, Crne Gore i Hrvatske“, naglasila je Bajramović.

Na pres-konferenciji govorio je i direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić te je potcrtao da zaposleni u JU Dom zdravlja KS rade u izuzetno otežanim uslovima, te da epidemija pogađa pored stanovništva i zaposlenike JU Doma zdravlja KS.

“Primorani smo da reorganiziramo naš rad. Svjesni smo svih primjedbi pacijenata na račun Doma zdravlja a shodno tome sam imao sastanak sa premijerom KS Marijom Nenadićem sa ciljem da zajedno poboljšamo rad u domovima zdravlja. Ubijeđan sam da ukoliko se svi budemo držali mjera da ćemo savladati ovu epidemiju”, rekao je Ahmić.

Na pres-konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS rečeno je i da će u proces testiranja biti uključene i privatne laboratorije.

Share.

Comments are closed.