Misoča 19. juli – značajan datum ili politički skup

misocaskupTradicionaln  manifestacija „Misoča – 19. juli“ održana je u proteklu subotu umjesto 19. jula zbog mjeseca Ramazana. U pitanju je manifestacija koja je posvećena jednoj od najblistavijih ratnih pobjeda na ovim prostorima i zarobljavanju prvog tenka. Iako sa zakašnjenjem, tradicija se nije prekinula ni ove godine, pa je u organizaciji MZ Misoča upriličen program na sportskom igralištu u ovom naselju. Uz nastupe hora „El – Fatih“ i KUD „Ilijaš“, okupljenim stanovnicima Misoče obratili su se: načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajući OV Damir Filipović, prvi komandant odreda Misoča Avdija Rožajac, bivši komandant 126. Ilijaške brigade Meho Mešetović, ministar za boračka pitanja KS Faid Hećo i bivši komandant Armije BiH Sefer Halilović.
Ovaj put manje se govorilo o samom povodu okupljanja – bici za Misoču 19. jula 1992. godine, a više o onome što je uslijedilo nakon rata – pravima i statusu boračke populacije. Više o bici i ratnom stanju u Misoči govorio je komandant Rožajac, dok je o ovom drugom najviše govorio Meho Mešetović, koji je za loše stanje u kojem se nalazi boračka populacija optužio vlast. Prije svega, zamjerio je vlastima da izbjegavanjem uvođenja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95 godine u školske historijske čitanke svjesno izjednačavaju odgovornost agresora i žrtve. Vlast je nazvao licemjernom, dvoličnom i podaničkom jer su, po njemu, devalvirali zasluge pravih boraca tako što su u prava boraca uveli još 300 hiljada osoba, stvarajući tako svoju „stranačku vojsku licemjera“. Optužio je vlast za kupovinu diploma, dovođenje stranih banaka koje su osiromašile narod, uništavanje domaće proizvodnje zbog uvozničkih lobija, uništavanje domaćih poljoprivrednika, formiranje raznih ustanova u koje su zapošljavali svoje rođake, prijatelje, stranačke podanike, zaduživanje države i naroda, bahatost i nasilništvo, zato što su iznevjerili povjerenje boraca i naroda.
U sličnom tonu govorio je i ministar Hećo koji je rekao da vlast u KS ne dozvoljava reorganizaciju boračkih udruženja kojih u ovom kantonu trenutno ima čak 165 i koji puno koštaju a ne čine ništa za borce. Optužio je vlast da ne dozvoljavaju da se formira jedno krovno boračko udruženje, niti bilo kakve pozitivne promjene.
I general Sefer Halilović također je izrazio nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalazi boračka populacija.
– Tamo gdje smo organizovani, tamo imamo i uspjeha. Dokaz tome je i Misoča – ovdje je bilo organizovanja i nije se desio genocid. Zašto se onda najbolji sinovi ove zemlje potcjenjuju i stavljaju u drugi plan, dok su na vrhu članovi Minhenskih, Frankfurtskih, Stambolskih i drugih brigada, koji sad preuzimaju i vode politiku na svim nivoima – istakao je Halilović. On je dodao da će preživjeti samo organizovani narodi, a da se od završetka rata radi na tome da se dezorganizujemo i osiromašimo, kako bi nas lakše uništili.
Ilijaški načelnik Akif Fazlić istakao je da je 19. juli važan datum ne samo za Misoču i Ilijaš, već i za Kanton Sarajevo i cijelu BiH.
– Rezultati ove bitke – pobjeda i zarobljavanje tenka, osim kao vojnička pobjeda imalo je puno više značaja kao psihološki efekat jer se pokazalo da negdje u nekoj maloj Misoči postoje borci koji mogu izvojevati tako blistavu pobjedu. A u Misoči su se politički organizovali Bošnjaci, u Misoči je formirana Patriotska liga, Misoča je čuvala vjeru i tradiciju Bošnjačkog naroda. Sve to je Misoča skupo platila – životima boraca i totalnim uništenjem naselja – istakao je između ostalog načelnik.
Ovom prilikom misnistar Hećo i general Halilović obećali su da će se 19. juli uvrstiti u kalendar obilježavanja značajnih datuma za KS i BiH.
Na kraju manifestacije, neki od prisutnih Misočana su ovu manifestaciju okvalifikovali više kao politički skup nego kao obilježavanje značajnog historijskog datuma.

Prethodni članakOdržano tradicionalno Bajramsko sijelo
Naredni članakOŠ “Stari Ilijaš” dobila upotrebnu dozvolu