MKF LIDER-5000 klijenata i portfolio od 13, 5 miliona KM

Brojni noviteti

klijent1Već od februara mjeseca ove godine, LIDER vrata novih ureda otvara i klijentima i partnerima na području Gračanice i Doboj Istoka (Tuzlanski kanton), te Konjica i Jablanice (Hercegovačko Neretvanski kanton). Time će područje djelovanja biti prošireno na teritoriju još dva Kantona, a usluge i proizvodi biti bliži i dostupniji klijentima na novim područjima. LIDER trenutno radi na pripremi proljetne akcije,odnosno akcijskog proizvoda za biznis i poljoprivredu bez provizije za obradu kredita i sa vrlo povoljnom kamatnom stopom. Akcijski proizvod će se ponuditi tržištu već od polovine februara. Inače, svi LIDER-ovi kreditni proizvodi su sa početkom 2016.-te godine osvježeni i poboljšani, uz značajna unaprijeđenja u procedurama za aktivne i potencijalne klijente, te na polju stimulacije za lojalne LIDER-ove klijente. Sve navedeno bi trebao biti dovoljan razlog da nas posjetite u našem uredu u Ilijašu na adresi 126. Ilijaške brigade 62 i lično se uvjerite u kvalitet naše usluge i mogućnost kreiranja uspješnog i dugoročnog partnerstva. A detaljne informacije o aktuelnim kreditnim proizvodima i novostima u LIDER-u možete vidjeti na našoj web stranici www.lider.ba, poručili su iz MKF LIDER.

Početak djelovanja i razvoj

Mikrokreditnu fondaciju «LIDER» je u februaru 2002. godine osnovala američka humanitarna organizacija Global Communities (nekadašnji CHF), koja obezbjeđuje pomoć u oblasti razvoja lokalnih zajednica, finansija i rekonstrukcije u 35 država širom svijeta. LIDER započinje aktivnosti u Zenici daleke 2002., i to u sklopu USAID-ovog projekta MEDI, a u saradnji sa 14 Udruženja privrednika sa područja ZDK i SBK.lider-ured-ilijas

LIDER uspješno posluje i u Ilijašu sa portfolijem u vrijednosti od milion KM. Glavni uslov za dobivanje kredita je privredna djelatnost, biznis koji donosi prihod. O poslovanju ove značajne Fondacije za “Reportažu o ilijaškim privrednicima” razgovarali smo sa marketing menadžericom Selmom Čizmić.

Od svog osnivanja pa do danas, dakle skoro 14 godina, LIDER kontinuirano obezbjeđuje dugoročan pristup finansijskim sredstvima poduzetnicima i stanovništvu. Djelovanje postepeno širi na područje 33 općine u centralnoj Bosni i Sarajevskom kantonu, putem mreže koja se danas sastoji od pet filijala: Sarajevo, Zenica, Zavidovići, Visoko i Travnik, te osam terenskih ureda u Kiseljaku, Ilidži, Ilijašu, Žepču, Maglaju, Bugojnu , Kaknju i Jelahu. Danas LIDER zapošljava 59 mladih, ali iskusnih profesionalaca. Respektabilan je partner brojnih lokalnih i međunarodnih institucija, te pridruženi član Vitas grupacije, međunarodne finansijske grupe koja djeluje na području četiri kontinenta, kaže Čizmić.

LIDER u svojim uredima garantuje kvalitetnu uslugu i profesionalno osoblje, koje je uvijek na raspolaganju klijentima za što jednostavniji i brži proces realizacije kredita. Kreditno osoblje će pružiti svu potrebnu pomoć klijentima u fazi apliciranja za kredit, te savjetodavnu podršku prije, u toku realizacije kredita, te cijelog trajanja partnerstva između klijenta i LIDER-a. Pored prepoznatljive usluge LIDER garantira i kreditne proizvode kreirane po mjeri klijenata. Stalna je podrška poduzetnicima i poljoprivrednicima putem, za njih posebno kreiranih, kreditnih proizvoda za podršku biznisu, pokretanje poslovne aktivnosti u fazi realizacije poslovne ideje i poljoprivredne djelatnosti. LIDER-ovi kreditni proizvodi pokrivaju sve potrebe poduzetnika sa iznosom do 10.000 KM i maksimalnim rokom otplate i do 60 mjeseci. U skladu sa potrebama klijenata poljoprivredni krediti uključuju i grejs period u otplati kredita do 24 mjeseca, kako bi klijenti mogli premostiti period do prvih prihoda od ulaganja u poljoprivredu. Kamatna stopa na poslovnim i poljoprivrednim kreditima je među najpovoljnijim na tržištu mikrokredita. LIDER također nudi i posebno povoljan kredit za finansiranje projekata adaptacije stambenih objekata do 10.000 KM i rokom otplate do 60 mjeseci. Vrhunska usluga i kvalitetni kreditni proizvodi, te pristup zasnovan na povjerenju i razumijevanju, je razlog što je brigu o finansiranju svog biznisa i domaćinstva, LIDER-u povjerilo preko 5000 klijenata, sa kreditnim portfolijem u iznosu od 13,5 miliona KM.lider-logo-new

Društvena odgovornost

Osim toga, LIDER nastoji da u poslovanju bude puno više od finansijske institucije, odnosno institucija odgovorna prema društvu, zajednici i klijentima. Pored finansijskih usluga koje pruža, „LIDER“ je već dugi niz godina primjer finansijske institucije koja u svom radu poštuje principe društveno odgovornog poslovanja i veliku pažnju posvećuje razvoju zajednice u svim segmentima. Svojih trinaest godina postojanja „LIDER“ je obilježio nizom uspješnih projekata podrške lokalnim sportskim klubovima i udruženjima građana koja promoviraju afirmaciju mladih i njihovo angažovanje kroz sport, društveno korisni rad i volonterizam, kulturnim manifestacijama, ekološkim akcijama, te pomoći ugroženim kategorijama stanovništva na cjelokupnom području djelovanja.

Prethodni članakObilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive u širem rejonu Gajina i Kruševa
Naredni članakPredstavljamo Ilijaški bilten broj 3.