Na današnji dan, 17. septembra 1948. godine, u Sarajevu, rođen je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor i šansonjer Kemal Monteno.

Kemal Monteno u drugoj polovici 60-ih godina počinje svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone.

Postaje  miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Za Šlager sezone nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu Sarajevu i domovini, svojevrsne himne Sarajevo ljubavi moja (1976) i Zemljo moja (1977).

Montena odlikuje poseban lirski, romantičarski stil, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone. Njegove su pjesme himna vječitoj ljubavi, čak i onda kad stihovi govore da je svemu kraj.

U toku svoje više nego bogate karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti potpis na domaćoj zabavno muzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača-prijatelja kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Neda Ukraden i mnogi drugi.

Kemal Monteno je živio na relaciji između Sarajeva i Zagreba, a njegov muzički put bio je ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću po gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije.

Preminuo je 21. januara 2015. godine u Zagrebu zbog infekcije.

Share.

Comments are closed.