ILIJAŠ

O važnosti zdrave prehrane u doba epidemije sa mr.Vesirom Habibović

Često čujemo da je za borbu protiv virusa i bakterija ključan imunitet. Borbu protiv virusa i bakterija započinjemo u startu dobrim higijenskim navikama, posebno redovnim pranjem ruku što pruža najbolju zaštitu od virusa. Jednako važan je redovan i kvalitetan san koji uz pravilnu prehranu dovodi do jačanja našeg imuniteta. Na koji način možemo na najboji način održati naš imunitet razgovarali smo sa mr.Vesirom Habibović iz Apoteke Duopharm Ilijaš.

Kada dođemo u situaciju epidemije, onda nas hvata panika i onda na svaki mogući način nastojimo ojačati naš imunitet. Svakodnevno savjetujem svoje pacijente da je praktikuju zdravu ishranu, fizičku aktivnost, dovoljno unošenje tečnnosti, najbolje vode i dovoljno sna, kazala je Vesira.

Ne možemo izdvojiti jednu ili dvije namirnice koje kao čarobni štapić podižu naš imunitet nego ovdje govorimo o pravilno prilagođenoj prehrani u kojoj posebno mjesto zauzimaju namirnice koje doprinose zdravlju našeg probavnog trakta u kojemu se proizvodi 70-80% imunoloških stanica. Namirnice bogate vitaminima A, C, D i E, cinkom i selenom te probioticima čine dobitnu kombinaciju u borbi protiv virusa i bakterija. Prednost treba dati unosu sezonskog povrća (mrkva, brokula, špinat, rajčice, paprika) i voća (bobičasto voće, naranče, limun, kivi), te unosu dovoljnih količine proteina (riba, meso, jaja i mliječni proizvodi) kako ne bi došlo do slabljenja imunološkog sustava. Dodatni doprinos jačanju imuniteta osiguravamo unosom fermentiranih mliječnih proizvoda i orašastih plodova (bademi, orasi, brazilski oraščići), te korištenjem začina poput origana, đumbira ili cimeta.

Postoje  dodaci prehrani kao što su razni vitamini i minerali, ali i drugi preparati, kako bismo  osnažili svoj imunitet.

Vitamine i minerale najbolje je uzimati u prirodnom obliku, konzumirajući što raznovrsniju prehranu, međutim zbog stila i tempa života ponekad to nije moguće pa stoga mnogi posežu za dodatnim suplementima. Zbog specifičnih okolnosti   nismo u mogućnosti provoditi dovoljno vremena na suncu te stoga preporučujem suplementaciju vitamina D u preporučenim dnevnim dozama  i vitamina C, kaže Vesira.

Ukoliko iz nekog razloga ne konzumiramo namirnice koje su bogate vitaminom A, C ili E, te mineralima selenom ili cinkom, možemo taj nedostatak ispraviti kratkoročnom suplementacijom. Pravilnim odabirom namirnica možemo dobiti balansiran zdravi obrok koji zadovoljava sve naše nutritivne potrebe i djeluje povoljno na imunitet. Ne postoji dovoljno naučnih dokaza o pojedinim namirnicama koje mogu pomoći u borbi protiv korona virusa. Tu primjenjujemo pravila koja vrijede za ostale virusne infekcije, a uključuju pojačanu konzumaciju vitamina A , C , D, cinka i selena , te dovoljnu hidrataciju organizma koja povoljno utječe na mukoznu membranu sluznice nosa i otežava prodor virusa u organizam.

 Mr. Habibović je istakla i važnost uzimanja probiotika, to su zdrave bakterije,  sadržani u jogurtu, kiselom kupusu,  sirevima tako da se moramo fokusirati na što veću upotrebu u prirodnom obliku, ukoliko nismo u mogućnosti onda postoje suplementi.

U ponedjeljak 07. decembra u terminu od 10-14 sati u Apoteci Duopharm će biti organizovano mjerenje vitaminsko mineralnog statusa u organizmu.

Povezane objave

Back to top button