Održana “Večer malih pijanista”

koncert6U organizaciji JU Osnovna muzička i baletska škola „Novo Sarajevo“ sa Grbavice kao i područnog odjeljenja u Ilijašu, sinoć je u 18 sati u kinosSali KSC-a održan koncert „Večer malih pijanista“. Da je muzika posrednik između duhovnog i osećajnog života, dokaz su ilijaški mališani koji neumorno vježbaju svirajući gitaru, harmoniku ili klavir kako bi nam pokazali ljepotu muzike. Na prvom ovogodišnjem koncertu klavirskog odsjeka, nastupili su učenici matične škole sa Grabvice i područnog odjeljenja u Ilijašu. Elma Mačković, nastavnica područnog odjeljenja muziče i baletske škole u Ilijaš kazala je da se učenici raduju ovakvim prilikama kako bi pokazali šta su naučili u proteklom periodu.

„Učešće je uzelo 23 učenika od prvog do 6 razreda. Izvedene su kompozicije Mozarta, Šopena, Lista i mnogih drugih kompozitora. Trudimo se da kroz koncerte obilježimo bitne datume. Također praksa je da na svakom polugodištu održimo bar jedan koncert ili dva, zavisno od spremnosti učenika. Oni se uvijek trude da pored redovnog programa koji moraju da sviraju, pripremaju se i za koncert. Od težine djela koje izvode, zavisi koliko im treba vremena da se spreme za ovakav jedan koncert. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem možda naše buduće učenike a i roditelje, da češće posjećuju ovakve manifestacije jer će time doprinijeti muzičkom životu u Ilijašu. Ujedno će i osjetiti ljepotu u sviranju tako da sigurno neće zažaliti kada dođu na naše koncerte.“ kazala je Elma.

Osnovna muzička školi broji 63 učenika na odsjeku  klavira, harmonike i gitare. Učešće na ovom koncertu uzelo je pet ilijaških učenika. Kenan Mačković, profesor klavira u školi na Grbavici, prezadovoljan je posjetom ilijašana na jedan ovakv koncert, jer su to, kako kaže, koncerti za uže mase.

kenan„ JU Osnovna muzička i baletska škola „Novo Sarajevo“ na Grbavici ima već godinama područno odjeljenje u Ilijašu koje uspješno radi. Mi smo večeras odlučili da u ovom odjeljenju napravimo jedan koncert za matično i područno odjeljenje s ciljem da motiviramo i djecu i roditelje na još više rada i vježbanja. Do sada su koncerti organizovani na Grbavici ali večeras to je na zadovoljstvo svih nas u Ilijašu. Jako sam zadovoljan posjetom građana na večerašnjem koncertu. S obzirom na to da je ovo koncert za uže mase, mnogo roditelja i djece se odazvalo što je za sve pohvale jer je ovo prvi koncert područnog odjeljenja u Ilijašu“ kazao je Kenan.

Emina Makan, drugi je razred muzičke škole, a peti u obaveznom osnovnom obrazovanju. Poslovica kaže da „muzika ima moć da oblikuje karakter“ pa sudeći prema tome, muzika je itekako oblikovala karakter ove mlade zaljubljenice u kompozicije svjetskih velikana iz svijeta muzike. Jedna je od pet učenika područnog odjeljenja u Ilijašu, koja je počastila sve prisutne svojom izvedbom.

„ Nastavnica mi daje malo teže kompozicije jer me smatra naprednijom učenicom. Sviram Šopena i to su teže kompozicije. Posvetim se više vježbanju i to me opušta. Kada se naljutim u školi, sviranje klavira me opušta. Volim da sviram tužne balade zato što bolje zvuče. Večeras sam možda malo griješila ali sam ponosna na sebe i mislim da je ovo večeras bilo odlično“ kazala je Emina.

Sljedeći koncert Osnovne muzičke i balteske škole područno odjeljenje „Ilijaš“ očekuje nas već povodom novogodišnjih praznika.

“Bez muzike , život bi bio pogreška”. (Friedrich Nietzsche, Sumrak idola)

Prethodni članakHajr česma u Bioči u amanet budućim generacijama
Naredni članakMolski zapisi „Vrijeme ludih ljudi“–oaza smisla u moru svakodnevne izgubljenosti