Penzioneri i danas strpljivo čekaju ispred banaka

Mjesec dana je prošlo od kad je u BiH potvrđen prvi slučaj korona virusa. Od tada uvedene su mnoge naredbe i zabrane posebno za penzionere gdje nisu imali pravo kretanja stariji od 65 godina. S obzirom na to da početkom mjeseca budu penzije iz Štaba civilne zaštite omogućili su penzionerima da mogu otići do banaka i podići svoje penzije. Danas je ekipa Radio Ilijaša zabilježila velike gužve ispred banaka, te smo upitali penzionere kako oni provode dane u izolaciji i da li se plaše smanjenja penzija.

Mustafa nam je kazao kako sam programira vrijeme u kući, te da je izašao da podigne penziju, ali i  da usput  kupi namirnica.

Gospođa Senada rekla nam je da živi na selu, tačnije u Popovićima te da je ovo lijepo vrijeme iskoristila za sijanje, ali i igrom s unukama u svom velikom dvorištu.

Na pitanje da li se plaši da će se penzije smanjiti Senada ističe kako je sve moguće, ali da se i od ove minimalne penzije jedva preživljava.

Fadil nam je kazao da je ovo prvi put da izađe is kuće nakon 17. dana, te da je došao da kupi određene stvari koje su mu potrebne i da digne penziju.

Nadamo se da će ovo stanje što prije završiti, te da se penzionere ali i svi ljudi mogu normalno kretati.

Tekst i foto: Hata Mehmedović

Prethodni članakFBiH – Danas isplata civilnih invalidnina
Naredni članakPehar: U FBiH u posljednja 24 časa 23 nova slučaja zaraze