U Vladi Kantona Sarajevo je održana vanredna konferencija za medije povodom akcije tokom koje je lociran i ubijen Edin Gačić, višestruki ubica za kojim su policijske agencije tragale nakon ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kraj Konjica, a zatim i službenika FUP-a Mahira Begića u subotu, 9. februara kraj objekta FUP-a u Suhodolu kraj Tarčina.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto se zahvalio svim policijskim službenicima koji su učestvovali u akciji, ali i građanima Kantona Sarajevo koji su, kako je kazao, zadržali mirnoću u periodu u kojem je trajala potraga.

Govoreći o nagradi o 50.000 KM, koja je obećana onome ko ponudi informaciju koja bi dovela do lociranja Gačića, Forto je pojasnio da će Vlada Kantona Sarajevo sačekati policijski izvještaj te nakon toga razmotriti i odlučiti da li će biti dodijeljena nagrada za informaciju koja je vodila prema ovom rezultatu.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je potvrdio da Edin Gačić “više nije sigurnosna prijetnja po građane Kantona Sarajevo”.

– Presretan sam zbog toga – poručio je Katica.

Katica se zahvalio službenicima policijskih agencija i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH koji su učestvovali u potrazi.

– Ovo je najmasovnija potraga. Ja ne pamtim ovakvu. Ona je urodila plodom jer smo na neki način zaboravili na nadležnosti koje imamo, predali smo se tome srcem i dušom, uložili maksimalne napore. Presretan sam što smo s tim završili – dodao je Katica.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović je istaknuo da je OSABiH u ponedjeljak navečer dostavila informaciju koja je rezultirala sačinjavanjem plana na nivou operativnog štaba.

– U jutarnjim satima se krenulo u realizaciju tog plana. Više policijskih agencija, na čelu sa FUP-om i Specijalnom jedinicom MUP-a Kantona Sarajevo, je krenulo u pregled i pretres šireg lokaliteta na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su pripadnici Policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo došli do relevantnog traga koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela. Lice nije htjelo da se preda na pozive policijskih službenika i došlo je do upotrebe vatrenog oružja. Tom prilikom je navedeno lice lišeno života. U razmjeni vatre je lakše povrijeđen policajac. Radi se o okrznuću i on je u stabilnom stanju van životne opasnosti i trenutno se nalazi na terenu. Povreda je zbrinuta – kazao je Halilović.

Halilović je dodao da je uviđaj u toku te da će više detalja biti poznato nakon toga.

– Sigurno je da ćemo nakon analiza vidjeti da li je bilo jataka i onih koji su pomagali Gačiću – dodao je.

Izvor: Faktor

Share.

Comments are closed.