Prigodnim programom obilježen Dan škole “Podlugovi”

Svečanim programom i raznovrsnim sadržajem u prostorijama OŠ „Podlugovi“ obilježen je Dan škole. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz javnog života grada Ilijaša, nastavnici škola, djeca i roditelji.

Osnovno pravilo, kažu u ovoj školi, je da djeca uživaju i da usput puno toga nauče. Pjesma Zdravka Čolića “Stanica Podlugovi” proglašena je školskom himnom, pa tako je i ove godine nakon intoniranja himne BiH izvedena čuvena Čolina pjesma u interpretaciji hora škole.

Prisutnima se obratio direktor škole Admir Abadžija, te se zahvalio prisutnim zvanicama, roditeljima i učenicima koji su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost.

„U poslijeratnom periodu najveći broj učenika je iz Istočne Bosne skoro 80%. Mi trenutno imamo 460 učenika raspoređeni u 25 odjeljenja u centralnoj i dvije područne škole Lješevo i Ljubnići. Danas obilježavamo svoj rođendan imamo dosta zapaženih rezultata posebno iz matematike i fizike, te vjeronauke tako da smo ove godine postigli odlične rezultate i ti rezultati se još uvijek postižu. Želim da se zahvalim svima koji su nam pomogli u dosadašnjem radu, posebno Općini Ilijaš i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS. Infrastrukturni projekti se i dalje nastavljaju, ali bih najviše izdvojio rekonstrukciju grijanja u centralnoj školi, utopljavanje područnih škola i izgradnju sportske plohe u područnoj školi Ljubnići i centralnoj školi u Podlugovima“ kazao je Abadžija.

Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš uputila je najiskrenije čestitke povodom Dana škole svim uposlenicima, roditeljima i učenicima.

„Općina Ilijaš se godinama trudi da unaprijedi materijalno-tehničke uslove rada u svim škola. Sa ponosom mogu reći da u prethodnoj i u ovoj godini Općina Ilijaš u objekte OŠ „Podlugovi“ namjerava uložiti oko milion maraka. Na kraju smo projekta uređenja školskog dvorišta područne škole Ljubnići koji je potpuno promijenio fizionomiju, ne samo škole nego i naseljenog mjesta jer smo prvi put dobili jednu uslovnu sportsku plohu, ugrađenu sa najljepšim i najmodernijim materijalima. Trenutno smo u fazi izbora izvođača za uređenje dvorišta centralne škole sa sanacijom sportske plohe projekat vrijedan oko pola miliona maraka, također urađen je projekat u prošloj godine rekonstrukcija grijanja u centralnom objektu na objavljena dva poziva gdje nažalost nismo imali  ponuđača. Ove godine općinski načelnik odlučio je da ta sredstva preusmjeri na školu kako bi škola objavila postupak nabavke i odabrala izvođača radova. Pored ovih velikih infrastrukturnih projekata, projekti manje vrijednosti, ali koji sigurno imaju  nemjerljiv značaj su mali projekti kao što su odlazak učenika devetnih razreda u posjetu Tunelu spasa, 5.maja samo planirali posjetiti Memorijalni centar Potočari gdje njegujemo kulturu sjećanja i želimo da ukažemo kolika je bila velika žrtva za slobodu u kojoj danas uživamo. Također, u maju počinje i realizacija Škole plivanja u KSC Vogošća za sve učenike četvrtih razreda osnove škole. Želim da se zahvalim na uspješnoj saradnji sa menadžmentom škole koja je uvijek bila na visini zadatka, također Vijeću roditelja koji su naš pokretač sa svojim idejama i incijativama“ rekla je Zagorac – Jozić.

Ovom prilikom, između ostalih, dodijeljene su zahvalnice za nesebičan doprinos i podršku Općini Ilijaš,predsjedavajućoj OV Almi Mešić, Vijeću roditelja, Selveru Huseinoviću, Lišćevici Ilijaš, pripadnicima Policijske stanice Ilijaš Matoruga Nerminu i Čengić Sabahudinu, te posebna zahvalnica Nedžadu Hasečiću za nesebičan doprinos već 25 godina. Učenici i nastavnici ove škole još jednom su pokazali svoju kreativnost i ozbiljnost organizovanja ovakvih događaja.

Prethodni članakU okviru projekta “SYSTEM” uspješno realizovan program mentorske podrške za nove mentore iz Srbije i BiH
Naredni članakDelegacija istanbulske gimnazije u posjeti Općini Ilijaš