Vijest koju je prvi objavio američki TMZ proširila se rekordnom brzinom na svih sedam kontinenata.

Isprva su se svi nadali da je “fake news”, no ubrzo je stigla i potvrda iz policije – Kobe Bryant, njegova kćerka Gianna i još sedam osoba su poginuli u helikopterskoj nesreći u Calabasasu, mjestu pored Los Angelesa.

U helikopteru koji je, uprkos gustoj magli, krenuo iz okruga Orange ka akademiji Mamba u mjestu Thousand Oaks, 60-ak kilometara zapadno od centra Los Angelesa, s Kobeom i Giannom su putovali i bejzbolski trener John Altobelli, njegova supruga Keri i kćerka Alyssa, košarkaška trenerica Christina Mauser, mlada košarkašica Payton Chester i njena majka Sarah te pilot Ara Zobayan.

Svih devet osoba je poginulo u udaru u tlo i eksploziji helikoptera.

Od jednog od najboljih košarkaša emotivnim porukama su se oprostili skoro svi veliki svjetski sportisti, a komesar NBA lige Adam Silver je odmah odlučio da nagrada za najkorisnijeg igrača All-Star utakmice nosi Bryantovo ime.

Bryant je također posthumno odmah uvršten u Kuću slavnih.

On je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, osvojio pet titula, 18 puta igrao na All-Star susretu, bio MVP lige 2008. godine, a dva puta je osvojio zlato sa SAD-om na Olimpijskim igrama.

I dalje je nepoznat uzrok pada helikoptera Sikorsky S-76B, a američki Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza (NTSB) će 9. februara objaviti zaključak o istrazi koja je pokrenuta odmah nakon nesreće.

Pilot Zobayan je konstantno komunicirao s kontrolnim tornjevima, no na posljednja tri javljanja se nije odazvao, nakon čega je helikopter nekontrolisano pao i udario u brdo pri brzini od oko 300 km/h.

Također, ustanovljeno je da pilot Ara Zobayan nije bio pod dejstvom alkohola niti droga.

Kobe i Gianna Bryant su sahranjeni 24. februara u Los Angelesu.

Share.

Comments are closed.