Ponovo problemi  sa autobuskim linijama na relaciji Kamenica – Sutjeska. Tim povodom za Radio Ilijaš govorio je predsjednik MZ Kamenica Akif Šehić.

„Kompletan gornji kraj općine Ilijaš nema đačkog prevoza, što je nedopustivo jer su time ugrožena osnovna dječija prava. Ja imam ogroman pritisak od mještana da pravimo proteste i na kraju da tužimo Kanton i Općinu i sve koji su nadležni po pitanju ovog problema. Danas je treći dan kako autobusa nema, a mještani ove zajednice se snalaze kako znaju i umiju – neko vozi dijete, neko mora zvati komšiju ili zvati taxi i platiti kako bi dijete otišlo u školu“, kazao je Akif Šehić.

 Iz Općine Ilijaš navode da nemaju nikakav sporazum sa GRAS-om o prijevozu đaka i da je za spornu autobusku liniju isključivo odgovorno KJKP Gras i Ministarstvo saobraćaja KS. Općina Ilijaš potpisala je sporazum sa kompanijom Centrotrans o prijevozu đaka, te se za tu svrhu svake godine izdvajaju značajna sredstva iz Budžeta.

Mještani ove MZ poručili su nadležnim da u što kraćem roku riješe ovaj problem  i obezbijede redovan prevoz đacima. Ukoliko se problem ne riješi do ponedjeljka, slijedi protest građana.

„Taj autobus saobraća godinama, i sad odjednom kažu da gradski saobraćaj nema autobusa.  Smatram da Kanton treba da kupi autobus ili bar kombi, i vjerujem da to mogu ispoštovati. Djeca moraju ići u školu. Predlažem ministru saobraćaja Kantona Sarajevo da podhitno riješi problem prevoza đaka, jer smo i mi dio Kantona Sarajevo. Dakle, ovdje nije u pitanju samo Crna Rijeka, nego sva djeca koja žive od Crne Rijeke pa do Semizovca“, poručio je Akif Šehić.

 Na naš upit KJKP Gras o ovom problemu nije odgovoreno.

Share.

Comments are closed.