Povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, tešanjska izdavačka kuća Planjax je upriličila manifestaciju „Proljeće sa Planjaxom“, na kojoj je bilo nekoliko lijepih i značajnih sadržaja. Prije svega, to se odnosi na otkrivanju monumentalnog spomenika knjizi, postavljenog ispred zgrade ovog izdavača u Bobarama kod Tešnja. Prema riječima vlasnika ove izdavačke kuće, Bajruzina – Hajre Planjca, ovo je prvi i jedini takav spomenik u BiH. Čast da spomenik otkrije imao je bosanskohercegovački pisac i pozorišni reditelj Gradimir Gojer.

Na ovoj manifestaciji Planjax je uspio okupiti više od trideset pisaca iz cijele BiH, među kojima su, osim Gojera bili i Ibrahim Spahić, Rezak Hukanović, Dževad Kučukalić, Fajko Kadrić, Reuf Feković, Jagoda Iličić, Slobodan Stanišić, Bajro Perva, Amir Talić, Semir Spahić… Svi oni su učestvovali i u odlično pripremljenom „Poetskom maratonu“. Ovi stvaraoci obišli su i Planjaxovu „Aleju pisaca“ u kojoj su zasađena stabla sa imenima 33 najznačajnija pisca u BiH koji su sarađivali sa Planjaxom. Kao trideset i treći „stanovnik“ aleje, od jučer je prof. dr. Enes Kujundžić.

Uručenjem „Planjaxovog pera“, proglašene su i najprodavanije knjige u izdanju Planjaxa za 2020. godinu: „Udovičke zemlje“ Fajke Kadrića, „Put znaš“ Mehmeda Đedovića i „Sjenke u sjenci“ Mevlide Travančić.

Manifestacija „Proljeće sa Planjaxom“ ubuduće će biti tradicionalna.

Share.

Comments are closed.