Manifestacija sjećanja na rahmetli majora Hašima Spahića upriličena je i danas, posjetom na mezar ovog velikana, koji se nalazi u Brezi te odlaskom na Moševićko brdo. Predstavnici JOB “Unija veterana” predvodili su oko 200 posjetilaca koji su uveličali ovaj vrlo značajan datum. U 9:30 sati proučen je Ya sin na mezaru Hašima Spahića u Brezi. Nakon toga nastavljen je put ka Moševićkom brdu gdje je u 12:30 sati upriličeno polaganje cvijeća, čas historije, obraćanje saboraca i gostiju.

Ćamil Bešlija, pomoćnik komandira Manevarske čete za moral prisjećajući se 11. oktobra, dana u kojem se desila pogibija majora Spahića, kazao je da su se vodile izuzetno teške bitke.

„Tada sam se nalazio u rejonu Karaula, kada sam čuo tužnu vijest da se desila pogibija majora Hašima Spahića. Tada je formiran jedan vod koji je bio zadužen da izvuče tijelo rahmetli majora Spahića i Šemse Baručije. Dok razgovaram o njemu, i dan danas me obuzme tuga. Ne mogu vam prepričati kakva je atmosfera vladala među saborcima kada je poginuo major Spahić. Nakon njegove smrti, nastavili smo sa borbama i uspjeli smo vratiti dio Moševićkog brda“, kazao je Bešlija.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, istakao je da pokušaji  prekrajanja historije svih onih koji znaju kakva je ona bila, još nas više treba motivisati da se borimo za istinu i pravdu.

„Nažalost, pritisci međunarodnih snaga i politike, ne idu nam do kraja na ruku, da se na pojedine događaje stavi tačka i da na osnovu toga upućuje na istinu. Istinu koja znači da je na BiH izvršena agresija i genocid. Da se na toj istini gradi BiH, bilo bi lakše. Međutim, to nije slučaj. Zbog toga, mi moramo biti jaki, kroz razne aktivnosti prenositi istinu generacijama koje dolaze kroz konkretan materijal. Moramo razvijati patriotizam i entuzijazam. Moramo obezbijediti prosperitet BiH u kojoj će buduće generacije ljepše i bolje živjeti. Ovdje je bitno doći da se podsjetimo samog događaja i težine u kojoj su naši vojnici i patriote branile BiH. Bitno je da mladi ljudi prepoznaju te činjenice, da dolazeći na scenu društvenih procesa, moraju dati svoj doprinos na jedan civilizacijski način, da budu najbolji u znanju i učenju, u ekonomiji, toleranciji. To je ono što će biti naš put“, poručio je načelnik Fazlić.

Predsjedavajući OV Ilijaš Mahir Dević kazao je da je posebno važno da djeca iz osnovnih škola i Srednjoškolskog centra dolaze ovdje, kako bismo saznali pravu istinu.

„Iz tih priča mi moramo izvući lekcije i da se takva zla nikada više nikome ne ponove. Da budete generacije koje će donijeti prosperitet našoj zemlji ali da u svakom momentu budete svjesni žrtve koju su dali i naš rahmetli komandant  Hašim Spahić i mnogi drugi koji su izgubili svoje živote. Šumu koju gledate, ona nije postojala prije 15 godina. Na svakom metru su padale granate. Ovdje su naši očevi, rođaci, prijatelji i komšije po svim vremenskim uslovima čuvali slobodu koju smo imali i danas imamo. U svoje lično ime i u ime predsjedavajućeg OV Ilijaš, koristim priliku da odam počast majoru Hašimu Spahiću, svim našim komandantima i boračkim udruženjima, koji baštine ova sjećanja i grade kulturu sjećanja“, kazao je  je Dević.

Enes Durak ratni komandant „126 Brdske brigade Ilijaš, iskazao je zadovoljstvo prisustvom mladih generacija, kojoj kako je kazao, treba govoriti šta su  radili borci, ostaviti im istinu u amanet kako bi znali šta je njihova buduća zadaća.

„Velika je čast poznavati Hašima Spahića i Šemsu Baručiju. Major Spahić je sav svoj život i porodicu podredio borbi za BiH. To je čovjek koji je bio veliki borac i strateg. Da nije bio strateg i svjestan bitke koju je vodio, ne bi se ovdje ni zatekao. Komandovao je sa 10.000 boraca a poginuo kao obični borac. Prije na tri dana nego što će poginuti, shvatio je koliko je situacija problematična i pokrenuo je sve jedinice. Isto je uradio i na današnji dan, ali se nažalost iz te bitke nije vratio. Bio je mali veliki čovjek.  „Mali“ jer se ponašao kao običan čovjek na ulici ali veliki jer je nam je ostavio u amanet da čuvamo i sačuvamo BiH. Mladi to moraju nastaviti obrazovanjem i naukom. Budite svjesni šta se dešava. Nikad se nije odustalo od srbočetničkih projekata. Na vama je da ne doživite ono što su doživjeli vaši preci. Molim vas da nikad ne zaboravite šta se ovdje dešavalo“, poručio je komandant Durak.

Iljko Barić  jedan od starješina komande 126. ilijaške brigade i zamjenik komandanta brigade 1994./1995. Godine,  kazao je da su to bile teške godine.

„Neki kažu da rat još uvijek traje. I traje. Samo drugim sredstvima. Ovdje gdje god stanete, udarit ćete na nečije kapi krvi. Dobro se sjećam tog crnog utorka. Dva dana prije pogibije komandanta Spahića, posljednji put smo se vidjeli.  Nije mu bilo lako. Bio je najodgovorniji za vojno organiziranje. Nije imao kad misliti na svoju porodicu, na svoje dvije kćerkice i suprugu. Poručujem mladim naraštajima da uče, u tome je ogromna moć“, istakao je Barić.

Emina Silajdžić, sedmi je razred i pohađa OŠ „Podlugovi“. Ovo je Eminin prvi dolazak na Moševićko brdo i sa nama je podijelila svoje utiske.

„Ovakva mjesta trebamo uvijek posjećivati, da znamo ko su bili naši heroji zbog kojih mi danas imamo sretan život. Ono što sam naučila danas jeste to da je Hašim Spahić bio veliki borac koji nam je svojim primjerom pokazao kako se trebamo pravedno boriti i biti pošteni ljudi”, kazala je Emina.

Sidik Bećirević, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice pogibije legendarnog komandanta OG-3 “Vareš” ARBiH, majora Hašima Spahića i obilježavanja oslobađanja južnih padina Ćemerske planine “Pobjeda 94” kazao je da je ovo bila rijetka godina bez padavina što je pogodovalo da se izađe na Moševićko brdo i održi historijski čas prvenstveno učenicima. Zahvalio se komandantima, načelniku i Općinskom vijeću Ilijaš, Ministarsvu za boračka pitanja KS, osnovnim školama i Centrotransu koji je poslao autobuse.

Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježju na Moševićkom brdu, gdje je u teškim vojnim borbama, major Hašim Spahić izgubio život.

 

Share.

Comments are closed.