Prvačići OŠ “Stari Ilijaš” posjetili Gradsku biblioteku

Učenici prvih razreda OŠ „Stari Ilijaš“ sa učiteljicama Durić Sanelom i Gradaščević Aidom upriličili su posjetu Gradskoj biblioteci u Ilijašu. Biblioteku je posjetilo oko 50 učenika ove škole. Učiteljica Gradaščević ističe da je ova posjeta uslijedila nakon posjete školskoj biblioteci koja je manja.

„Učenici su imali priliku da vide veći broj knjiga u Gradskoj biblioteci, da se upoznaju sa načinom učlanjenja i uz pomoć bibliotekarke Jasmine usvojili nova znanja kako mogu posuditi i vratiti knjigu. Veoma je važno da od ranog djetinjstva djeca zavole knjigu i da razvijaju svijest o značaju čitanja knjige. Kao učitelji stavljamo veliki akcenat na čitanje knjige i da se na taj način opismenjavaju“, kazala je učiteljica Aida Gradaščević.

Cilj posjeta učenika osnovnih škola Gradskoj bibiloteci jeste da od najranijeg odrastanja, učenici spoznaju da u njihovom gradu postoji biblioteka, da li oni bili korisnici ili ne.

„Učenike smo upoznali sa resursima biblioteke, kakve usluge možemo pružiti učeniku, šta je to knjižni fond, kako postati stalni korisnik, šta sadrži jedna knjiga i kakve vrste literature postoje, kakve pouke i poruke se mogu iznijeti iz jedne pročitane knjige. Cilj je učenike uključiti u bibliotečki i kulturni sistem. Da li će oni to shvatiti do njih je i sredine iz koje potiču. Ja bih to poredala kroz društveni sistem: porodica i okolina je primarna, škola i školske aktivnosti su na drugom mjestu a vannastavne aktivnosti su na trećem mjestu. Na svakom od nas je da odaberemo pravi put, što je u današnjem vremenu, koje nudi razne vrste izazova, vrlo teško. Tu su roditelji i nastavno osoblje da im pomognu što više. Ovakve posjete imaju za cilj i omasovljavanje korisnika Gradske biblioteke kako bi imali što kvalitetniji odnos prema obrazovanju i inače prema životu. Posjete su se pokazale kao vrlo pozitivne aktivnosti. Primjera radi, jutros su došla dva učenika da se učlane u biblioteku a bili su u posjeti prije dva dana. Iako je to mali procenat, izezetno je značajna u odnosu na to da pojedini i ne znaju da postoji biblioteka“, kazala je bibliotekarka Masnopita.

Bibliotekarka je istakla da svaki razred treba da dođe u posjetu iako postoje i školske biblioteke. Važno je da znaju da i u toku raspusta imaju dostupnu biblioteku.

Prethodni članak‘Dani evropskog filma u BiH’ od 12. do 22. maja u kinu Meeting Point
Naredni članakDekan Fakulteta za upravu UNSA u posjeti Općini Ilijaš