Gradska biblioteka Ilijaš organizovala je  radionicu pod nazivom „Naša ramazanska priča“ za djecu uzrasta od 8-13 godina. U terminu od 11:00 – 13:00 sati mališani, njih deset, uživali su u prostorijama Gradske biblioteke iskazujući svoju kreativnost, inspirisani mjesecom Ramazanom.

Gradska biblioteka Ilijaš

Emira Džafić, voditeljica radionice „Naša ramazanska priča“ kazala je da su učesnici radionice uglavnom korisnici Gradske biblioteke.

Emira Džafić

„Rado su se odazvali ovom pozivu. Djeca su na dva načina iskazivala svoju kreativnost. Neki su putem crteža naslikali kako doživljavaju Ramazan i ramazanske dane. Neki su pisali literarni rad. Pročitali smo poučne priče i fokusirali se na tri vrijednosti koje su posebno karakteristične za mjesec Ramazan a to su dobročinstvo, milost i oprost. Praktično smo pokazali da djeca prepoznaju šta znači kad neko čini dobro, kad je milostiv i kako da nauče da jedni drugima opraštaju. Radionica je bila didaktičkog poučnog karaktera“, kazala je Emira Džafić.

Tri posebne vrijednosti koje su karakteristične za mjesec Ramazan, dobročinostvo, milost i oprost bili su inspiracija da mališani iskažu na različite načine svoje viđenje ovog mubarek mjeseca.

Nedreta Hasanspahić

 „Svidjela mi se radionica. Preporučujem svima da dođu. Učili smo o Ramazanu. Crtali crteže. Ja sam nacrtala jednu priču o čovjeku i psu. Zato jer je čovjek pomogao psu. Pas je bio žedan. Čovjek mu je pomogao da se napije vode. To znači da trebamo biti dobročinitelji i pomagati drugima“ kazala je Nedreta Hasanspahić, III razred.

Melika Semić

 „Bilo mi je jako zabavno. Pisala sam pjesmicu i nacrtala nešto. Pisala sam o tome kako idem na mukabele. Drago mi je što postim i volim sehur i iftar. Preporučujem svima da dođu jer nam je super“, kazala je Melika Semić , IV razred.

Jusuf Smajlović

„Jako mi se svidjelo na radionici. Nacrtao sam dugu i most. Htio sam pokazati kako su boje lijepe. I da je svijet lijep u bojama“, kazao je Jusuf Smajlović II razred.

Učesnici radionice „Naša ramazanska priča“ raduju se susretu i sljedeće sedmice u prostorijama Gradske biblioteke.

Učešće u radionici bilo je besplatno.

Share.

Comments are closed.