Rast cijena brašna doveo i do poskupljenja brojnih pekarskih proizvoda

Građani Bosne i Hercegovine, u moru raznih poskupljenja koja su pogodila njihove kućne budžete proteklih mjeseci, u posljednje vrijeme svjedoci su i nekih novih poskupljenja. Od onih koja se možda i najviše ističu su brašno i mlijeko.

Tako su, kao posljedica poskupljenja brašna u skoro svim pekarama poskupjeli i pekarski proizvodi. Primjera radi, u pojedinim pekarama u kojima je do prije tri – četiri mjeseca pecivo koštalo 0,80 KM, isto je prvo bilo poskupjelo na jednu marku, a sada ono košta 1,20 KM.

Osim daljeg poskupljenja, građani se boje i da bi količine dostupnog brašna na policama u prodavnicama mogle biti ograničene. Tako su nam se javili pojedini građani koji su kazali kako u nekim lokalnim prodavnicama već neko vrijeme ne mogu kupiti Klasovo brašno u pakovanju od kilogram, dva ili pet. Zbog toga smo u ovoj kompaniji tražili odgovor na pitanje da li imaju problem sa manjim pakovanjima, ali i generalno sa nabavkom pšenice.

Kompanija Klas redovno snabdijeva tržište brašnom gramaža od kilogram, dva i pet, i ni u jednom momentu nije dolazilo do prekida isporuka, a vjerujemo da neće ni u budućnosti. Kada je riječ o pšenici, Klas ima jedan od najmodernijih mlinova za brašno u ovom dijelu Balkana i posjedujemo dovoljne količine pšenice. Istu nabavljamo od naših provjerenih dobavljača. Razloga za brigu oko većeg rasta cijena u skorije vrijeme nema. Cijene određenih pekarskih proizvoda krajem prošle godine jesu povećane, ali osnovne vrste našeg hljeba nisu mijenjane”, kazali  iz Klasa.

Mlijeko je još jedna od namirnica koje su u proteklom periodu poskupjele, a iz kompanije Meggle BH kazali su nam kako su samo slijedili rast cijena mlijeka na svim tržištima Evrope.

To je posljedica raznih lančanih poskupljenja materijala koji su neophodni za proizvodnju, pakovanje i distribuciju ovog proizvoda. Cijene se razlikuju i zavise od marži naših partnera, tako da ne možemo govoriti o jedinstvenoj cijeni na bh. tržištu. Važno je pomenuti da je Vlada FBiH ograničila marže za osnovne životne namirnice u koje spada i mlijeko. S obzirom na postojeći rast cijena i nedostatak sirovina koje je prouzrokovala prošlogodišnja suša, teško je predvidjeti budućnost i stanje cijena na tržištu”, kazali su nam iz kompanije Meggle, te su dodali kako će nastaviti sarađivati sa domaćim farmerima i drugim lokalnim proizvođačima.

klix.ba

Prethodni članakKrizni štab FBiH uveo niz novih mjera zbog drastičnog rasta broja zaraženih
Naredni članakPočela realizacija projekta “Radionice za velike i male”