Razgovor sa jerejom Pravoslavne crkve u Ilijašu Božidarom Tanovićem

srpska_pravoslavna_crkvaVjerski život pravoslavne zajednice u Ilijašu organizovan je crkvenom opštinom koja se brine o svojim vjernicima, kako u duhovnom, tako i u svim ostalim segmentima života. Iako u Ilijašu živi mali broj pravoslavnih vjernika, oni su predani crkvi i posjećuju sva bogosluženja u crkvi Svetog Proroka Ilije. Bogosluženje se obavlja svake nedjelje u mjesecu i za vrijeme velikih praznika, a ostala bogosluženja u ostalim crkvenim opštinama Breza, Vareš i Nišići.
Ovo je potvrdio jerej Pravoslavne crkve Božidar Tanović koji je dužnost preuzeo krajem prošlle godine u razgovoru za Radio Ilijaš.
-Briga o materijalnoj situaciji, preživljavanju, obezbjeđivanje donacija ono je što se radi pored bogosluženja.
Unutrašnjost Hrama Svetog Proroka Ilije je obnovljena, urađen je ikonostas i sve prateće stvari, fasada i krov su dotrajali, ali još upotrebljivi.
-Svetosavski dom smo restaurirali u potpunosti, sada je kao nov. Imamo još jedan objekat, zgrada ispod Crkve koja je u lošem stanju iziskuje rekonstrukciju krova jer je nagrižena zubom vremena, a objekat je od historijskog značaja i potrebna je što brža sanacija. U saradnji sa ministarstvima i udruženjima nastojimo pokrenuti projekte sanacije, kazao je jerej Tanović.
Vaskršnji koncert organizovan u aprilu izazvao je oduševljenje vjernika i stvorio novu nadu.
-Koncert je bio izuzetno dobar i poruke su imale odjeka, svi građani su to prihvatili sa ljubavlju i razumijevanjem, moramo se okrenuti jedni prema drugima kao što je bilo nekada, poručio je Tanović. tanovic
Uveliko teku pripreme za obilježavanje Ilindana 02. avgusta kada se okuplja veliki broj vjernika iz cijele BiH i dijaspore.
– Želimo poručiti da je povratak i suživot moguć, da imamo živu crkvu i trudimo se da krsne slave hrama budu na zavidnom nivou.
Tanović ističe da ima izuzetno dobru saradnju sa ilijaškim imamima i katoličkim svećenikom don Perom Tunjićem.
Crkvena opština obuhvata, osim Ilijaša,i Brezu, Vareš i Nišiće. U tim mjestima uglavnom žive penzioneri koji nisu željeli otići sa svojih ognjišta iako im je život otežan, redovno dolaze na bogosluženja.
-Na Nišićima 12. jula je hramovna slava Sveti Petar i Pavle,kada se okuplja veliki broj vjernika koji su se raselili , okupe se zbog molitvenog sabranja ali i narodnog veselja. Prijašnjih godina bilo je više od 1000 posjetitelja, sličan broj očekujemo i ove godine. U Brezi je 21. jula hramovna slava proslavlja se svetom liturgijom, uz slavski ručak u porti hrama, najavio je jerej Tanović.
Na kraju razgovora posalo je poruku važnosti ljubavi i pozitivnih misli „jer kakve su nam misli, takva su nam i djela“, a ljubav je konstrukcija na kojoj se grade svi mostovi saradnje i razumijevanja.

 

Prethodni članakOdržana 10. manifestacija “Dani sjećanja-Srebrenica 11.juli 1995. god.”
Naredni članakPotočari: Na dvadesetu godišnjicu genocida, dženaza za još 136 žrtava