Svjetski dan ljubaznosti

Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju je 13. novembra 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom prilikom je donesena posebna deklaracija koja govori o toleranciji i prihvatanju različitosti.

Svjetski dan ljubaznosti posebno se obilježava u Kanadi, Japanu, Australiji, Nigeriji i Saudijskoj Arabiji, a posljednjih nekoliko godina sve veću popularnost stiče i u Indiji, Italiji, Singapuru i Velikoj Britaniji.

Ovaj dan je prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religionalnih granica i da shvatimo da smo dio globalnog društva, jer nismo ni bolji ni gori od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.

Inače, psihologija je dokazala da ljubaznost prema drugima direktno utječe i na našu sreću.

Kod nas se ovaj dan ne obilježava posebnim akcijama,  ali to ne sprječava svakog pojedinca da najdražim osobama poklone cvijet, učine neko dobro djelo prema neznancima ili prijateljima pošalju čestitku.

Zato nabacite osmijeh na lice, udijelite kompliment, pomozite, kupite poklon, zagrlite nekog, budite podrška, recite hvala, pošaljite poruku starim prijateljima…

Prethodni članakU KS-u u četvrtak počinje besplatna vakcinacija protiv gripe
Naredni članakJavni poziv Turističke zajednice KS za sufinansiranje učenika i studenata