Danas je Svjetski dan radija . Medij koji je obilježio dobar dio 20-tog vijeka u 21. je vijek stigao kao njegovo već pomalo staromodno naslijeđe. Izuzet iz terora njegovog veličanstva slike, radio još ima svoje vjerne slušatelje.Vjerni su mu poklonici minimalizma. Radio je i dalje tu i dalje je jak medij iako se na prvi pogled može činiti suprotno.

Radio je medij čiji sadržaj čini muzika, jasne i koncizne vijesti bez naginjanja senzacionalizmu i jedan od razloga zašto je radio medij koji uživa povjerenje jer publika cijeni suzdržanost od tračanja i  klevetanja što su glavne odlike tabloidnog novinarstva.

Radio je nazmjenjiv i neophodan i njegove koristi su mnogobrojne u teškim vremenima ratova, elementarnih I drugih nepogoda.

Kolijevka radija je Amerika. Jedno od svojih modernih čeda (i čuda)  zanjihala je 1920. godine.

Planetarne zlatne godine radija bile su između 1930. i 1945. godine. Čuven je po sapunicama – radio dramama koje su se emitovale svakodnevno a okupirale pažnju  ogromnog broja slušalaca. Nešto od ove historije evocirano je u „Radio Days“ filmu Woody Allena. Jedna od najduhovitijih  literarnih obrada ovog radijskog fenomena jeste okosnica čuvenog romana Mario Vargas Llose „Tetka Hulija i piskaralo“. 

Početkom II svjetskog rata radio u teoriju medija ulazi kroz definiciju  “Master of disaster”. Radio je, dakle, “Gospodar katastrofe”, medij bez kojeg su rat i bilo kakva kataklizma nezamislivi.

Na ovim prostorima zlatne godine radija se bilježe 50-tih i 60-tih godina. Hronike kažu da je humoristička emisija “Veselo veče” znala ulice gradova pretvoriti u avetinjski prazne. Muški dio publike je u vlasti radio-prenosa fudbalskih utakmica.

Radio je medij uglavnom hvaljen. Hvaljen ali i zanemaren. Zanimljivo, nikad  kuđen, kao recimo TV. Jednu od pohvala radiju izrekla je, ako je vjerovati filmu, i famozna ”čelična lady” koju maestralno igra Meryl Streep. ”Radio. How useful”, ove riječi izgovara Margaret Thatcher na odlasku sa položaja britanskog premijera 1990. godine. Gleda u kutiju, oproštajni poklon zaposlenih u kabinetu. „Radio. Baš korisno“. Ista je glumica odigrala još jednu „radio“ scenu. Ovdje je u ulozi domaćice, u filmu ”Mostovi okruga Madison“. Dok fotograf iz National Geographica jednom rukom drži volan a drugom pokušava da pronađe radio stanicu koja svira blues, ona, pokazujući rukom prema skali radija, rutinski izgovara „To je na 1440“.

Na ovaj dan 13. februara UNESCO će proslaviti osmu godišnjicu Svjetskog dana radija.

Ljudi širem svijeta proslavit će radio kao medij i način na koji utječe na naše živote.

Radio nas informiše, mijenja i spaja, ljude i najrazličitije  zajednice nastojeći podstaći produktivni dijalog. Radio je savršen medij za širenje apela protiv nasilja i širenja konflikta, posebno u područjima potencijalno više izloženim tim realnostima.

Stoga je ove godine Svjetski dan radija posvećen temi “ Dijalog, tolerancija i mir”.

Emiteri koji stvaraju platformu za dijalog i demokratsku debatu o problemima kao što su migracije i nasilje protiv žena mogu pomoći da se razvija i širi svijest među slušateljima i inspirisati pozitivne akcije za rješavanje problema. Radio program može graditi toleranciju i utjecati na smanjivanje razlika među grupama ujedinjavajući ih zajedničkim ciljevima kao što su edukacije ili poboljšanje zdravstva u nekoj lokalnoj zajednici.  

Pridružite nam se da proslavimo Svjetski dan radija i utjecaj ovog voljenog medija na stvaranje mirnijeg i tolerantnijeg svijeta, poručuju iz UNESCO-a.

Share.

Comments are closed.