U Ilijašu održana promocija knjiga Muhameda Mahmutovića

promnaslovnaKnjige autora Muhameda Mahmutovića „Pacijenti“, „Tihe likvidacije“ i „Inat bosanskog goluba“ imale su večeras veoma zapaženu promociju u KSC-u Ilijaš. Ovaj kulturni događaj organizovan je u saradnji BZK „Preporod“ Ilijaš i JU „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“.
Jedan od promotora književnik Hadžem Hajderević naglasio je da Bošnjaci nemaju elementarnu strategiju kada je u pitanju kultura koja je lice svakog naroda.
– Ima jedna divna misao libansko-francuskog pisca Amina Malufa, a to je da je književnost intima svakog naroda. Mi tu svoju intimu vrlo često ne znamo. Čitanju književnih djela inače pristupamo iz pozicije neke unutrašnje strepnje, straha, ideološki narogušeni i ne uspijevamo se u književnom djelu opustiti. Malo nas je čitalo Derviš i smrt, ali svi znamo da su Mešu Selimovića htjeli da uvrste u srpske pisce. Ili da su nam Mak Dizdara htjeli podmetnuti kao hrvatskog pisca. Živimo u nesretnom vremenu gdje je kultura svedena na kantone, nemamo državno ministarstvo za kulturu, niti časopise, niti izdavačke kuće. Nemamo nikakvu moguću brigu o književnoj tradiciji i književnom životu. Pisaca se rijetko sjetimo, na nekim kičerajskim priredbama ili kada nam treba neki citat. Mnogo toga iz povijesti Bošnjaka je nenapisano. Nemamo romana o muhadžirima, o događajima iz Drugog svjetskog rata. I ne samo u književnosti, mi o tome ne govorimo ni u filmu ni u pozorišnim komadima. Funkcija književnosti je da unosi svjetlost u tmine u kojima živimo, da oplemeni naša srca, poglede, okrenutost prema budućnosti. To je pokušao i autor ovih knjiga koje večeras promovišemo. Djela Muhameda Mahmutovića vezana su za ono što bismo mogli nazvati kulturom sjećanja. On to vlastito iskustvo i sjećanja pokušava da provede kroz svoja književna djela, kazao je, između ostalog, na promociji Hajdarević.
Hafiz dr. Safvet Halilović kazao je da je Mahmutović u svojim djelima zorno ispričao u formi romana ili pripovjetki ,koje se čitaju u jednom dahu, o zločinima i zlodjelima „raščovječenih“ stvorenja.
– Ove knjige su u funkciji očuvanja sjećanja ili otrgnuća od zaborava od onoga šta se dešavalo ovom napaćenom narodu u zadnjoj agresiji. Ja sam bio u prilici slušati eminentne istraživače genocida, koji kažu da se nije desilo 11 genocida nad Bošnjacima nego jedan. Oni to obrazlažu time, da kad se jednom narodu na jednom prostoru od drugog naroda dešava takvo stradanje, to nisu genocidi nego jedan genocid koji ima svoje etape. Sljedeća epizoda genocida počinje kad jedna generacija zaboravi šta se dešavalo prethodnoj. Posebno preporučujem ove knjige djeci čim mogu shvatiti štivo, kao i đacima i studentima. Čitanje ovakvih sadržaja preporučujem ujutro i uveče kao obroke ili zikr, kako ne bismo zaboravili i kako nam se takve stvari ne bi ponovile, istaknuo je Halilović.
Književnik Muhamed Mahmutović rekao je da svoja djela piše na bazi istinitih događaja.
-Iako sam prilično jak i ters Krajišnik, prolio sam more suza pišući ove knjige, ali neću odustati. Allah me zaista uputi na izvor i čujem mnoge priče i sudbine koje mi narod priča. Samo jednu od priča koje čujem da ispričam isplatilo se što sam živio, kazao je autor djela.
Moderator promocije Asmir efendija Salihović naglasio je da su romani i književna djela Muhameda Mahmutovića veoma čitana i prevođena na strane jezike, te da će pet novih knjiga biti uskoro prevedeno i na turski jezik.
Promociju su izvođenjem ilahije“Šehidska“ obogatili članovi Muškog hora „Preporod“ Ilijaš.

Prethodni članakU Ilijašu održan centralni predizborni skup SDP-a
Naredni članakOpći izbori 2014 : Rezultati za Izbornu jedinicu Ilijaš