Medžlis islamske zajednice Sarajevo-Ženski aktiv  ilijaških džemata zbog velikog interesovanja  ove subote organizirao je izuzetno posjećeno  predavanje za žene u džamiji u Ilijašu  o temi: Prevencija karcinoma dojke i grlića materice-Kada posjetiti doktora?

O temi je govorila  Mr.sci.med.dr. Armina Rovčanin-Osmanović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Podstaknute  činjenicom da se rak dojke još uvijek najčešće otkriva u poodmaklom stadiju te da postoji svakodnevno suočavanje sa stigmom, Aktiv žena Medžlisa IZ Sarajevo organizirao je ovo edukativno predavanje za žene. Prema riječima koordinatorice Adne Zulić, osim vjerskih tema i različitih rekreativno-edukativnih sadržaja organiziranih u proteklom periodu kako bi se ženi vratila aktivna uloga u džamiji i vjerskom životu, cilj je organizirati i predavanja za najrazličitiji auditorij, a predavanje o važnosti prevencije bolesti i očuvanja zdravlja jedna su od najvažnijih tema. Za izuzetnu posjetu pobrinule su se članice Aktiva žena iz Podlugova, Mrakova, Starog Ilijaša i Ilijaša. Koordinatorica Lejla Šehić na početku je istaknula važnost teme, čuvanja zdravlja i pravovremenog informisanja da ova tema zaslužuje i veću posjećenost.  Ašere je na početku proučila profesorica Mejrima Valjevac, a životopis doktorice pročitala je Dženana Bešlija.

Doktorica Rovčanin -Osmanović prezentirala je nova i najvažnija istraživanja o raku dojke istaknuvši da su samopregledi još od 20. godine života te mamografija kasnije od  ključnog značaja za rano otkrivanje raka dojke. Žene su informisane o svim načinima saomopregleda dojke, najboljim terminima u mjesecu za samopregled, te kako se ponašati ukoliko samopregledima otkriju neke promjene.  Razgovaralo se o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o poteškoćama sa kojima se susreću pacijenti.

Jedna od osam žena će tokom svog života oboljeti od raka dojke. Čak 30 posto oboljelih žena je mlađe od 50 godina. Ipak, najvažniji statistički podaci pokazuju da je stopa preživljavanja 90 posto posto ukoliko se rak otkrije u ranom stadiju. Još uvijek ne postoje tačni podaci o oboljelim od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini, jer ne postoji jedinstven registar oboljelih od ove bolesti. Naglašena je važnost i efikasnost papa testa kod otkrivanja bilo kakvih promjena na grliću materice.

Nakon predavanja, uslijedila su mnogobrojna pitanja iz publike na koja je doktorica Rovčanin-Osmanović spremno odgovarala.

 

Share.

Comments are closed.