U kino sali KSC – a održana promocija knjige “Fotomonografija” uz pratnju najljepših sevdalinki sa naših prostora

Sinoć je u kino sali KSC- a održana promocija knjige „Fotomonografija“ autora Semira Hadžimusića. Promociju knjige pratile su  najljepše sevdalinke u izvedbi udruženja sevdalija „Saray sevdah“, a u okviru programa  predstavljeni su rad, aktivnosti i djelovanje udruženja tokom protekle decenije otkada postoji i radi.

Promocija je započela sa jednom od najljepših sevdalinki „Sini, sini, sjaj mjeseče“ u izvedbi predsjednice udruženja sevdalija Refije Muslić. Nakon toga, Vesna Hadžić je govorila o nastanku sevdalinke, o pjesmi koja ima ogroman pjesnički, muzički i historijski značaj.

Publika je zajedno sa članovima udruženja sevdalija Refijom Muslić, Vesnom Hadžić i Šerifom Kapo pjevala i uživala u ugodnoj atmosferi.

Sevdalinka je ogledalo duše i duševnog stanja. Kako indivudualnog, tako i narodnog. Predsjednica udruženja sevdalija „Saray sevdah“ Refija Muslić kazala je da je njihova misija od samog početka bila očuvati sevdalinku, te je sigurna da će poslije njih dolaziti generacije koje će pjevati i čuvati sevdah baš kao što su i oni.

„Ovo večeras nije bila klasična promocija knjige, slobodno možemo nazvati i muhabet i sevdisanje, jer je publika imala priliku slušati neke od najljepših sevdalinki sa naših prostora. Publika je imati priliku čuti i o aktivnostima u proteklih deset godina, našem radu, te realizovanim projektima. Naša misija od samog osnivanja udruženja bila je očuvati sevdalinku, pa u skladu s tim održavamo audicije u osnovnim školama kako bi pronašli talentovanu djecu, a nakon toga tu djecu podučavamo sevdalinki. Spomenut ću da smo proteklog petka imali 7. Festival sevdalinke pod nazivom „U amanet mladima“ na kom je učestvovalo dvadeset mladih interpretatora sevdalinke. Sigurna sam da će poslije nas dolaziti generacije koje će očuvati sevdalinku baš kao što smo i mi očuvali. Knjigu koju smo večeras promovisali pisali smo za vrijeme pandemije i uradili smo jednu vrijednu stvar koja je dokaz našeg postojanja, našeg rada i truda“, kazala je Refija Muslić.

U davnim vremenima, kada je postojala žudnja za određenim i neiskazanim, posebno iz odgojnih, tradicionalnih, religioznih ili trenutnih kulturoloških razloga, o ljubavi i ljubavnom izražaju čovjeku dragih osjećanja, narod je nalazio utjehu u pjesmi punoj sadržajnog ljubavnog naboja i narodu životno potrebnog i njemu samo znanog izraza, a to je stoljećima mogla i još uvijek može – sevdalinka!

Svaka sevdalinka ima priču iza sebe. Iz udruženja sevdalija „Saray sevdah“ poručuju da će sevdalinka opstati, jer su to pjesme koje su stare po nekoliko stotina godina, a prenose se s koljena na koljeno.

Nakon promocije i Večeri sevdaha svi zainteresovani mogli su kupiti knjigu koja je naišla na pozitivne komentare svih onih koji su imali priliku da je pročitaju.

Prethodni članakKoronavirus u BiH: 29 osoba preminulo, još 684 zaraženih
Naredni članakU ponedjeljak izložba “Domovina u srcu” povodom godišnjice formiranja 304. brdske brigade Breza