Upriličen “Festival solidarnosti” – završni događaj kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“

„Festivalom solidarnosti“ privodi se kraju kampanja društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“. Projekat je trajao 14 mjeseci, a mladi volonteri i volonterke su kroz kontinuirane posjete i različite aktivnosti pomagali starijim osobama u potrebi s ciljem razvijanja međugeneracijske solidarnosti.

O rezultatima projekta, te načinu kako da se unaprijedi svijest o solidarnom djelovanju sa starijim osobama u potrebi u lokalnoj zajednici govorila je izvršna direktorica Udruge za promoviranje društvene solidarnosti „Srce za bližnje“ sestra Magdalena Schildknecht.

„Prvo što je bitno u realizaciji ovog projekta je suradnja sa Omladinskom organizacijom „Carpe Diem – Iskoristi dan“  na čelu sa predsjednicom Elmom Glamoč koja je imala direktan pristup i iskustvo s mladima. Htjeli smo realizirati jedan projekat u smislu međugeneracijske solidarnosti, to jest da dobijemo mlade ljude, tinejdžere kako bi razvili solidarnost sa osobama u potrebi. Izabrali smo određenu kategoriju starijih ljudi koji su usamljeni i u materijalno teškoj situaciji. Odlučili smo da po dvoje mladih dva puta mjesečno odlaze u posjetu takvim osobama, a mladi su kroz različite aktivnosti stekli iskustvo. Sve to je dovelo do krajnjeg rezultata kojim smo zadovoljni“, poručila je sestra Magdalena.

Projekat je realiziran u saradnji sa Omladinskom organizacijom „Carpe diem“. Ukupno 20 srednjoškolaca je u periodu od 1.9.2021. do 31.10.2022. godine sudjelovalo u sprovođenju kampanje s ciljem da konkretno i praktično doprinesu poboljšanju kvaliteta života starijim osobama u potrebi.

Elma Glamoč predsjednica Omladinske organizacije „Carpe Diem“ i lokalna koordinatorica projekta „Da starost bude radost“ ističe da je u konačnici zadovoljna realizacijom projekta, te da je jako ponosna na mladu ekipu koja je kroz različite aktivnosti pomagala starijim osobama.

„Danas prisustvijemo završnom događaju pod nazivom „Festival solidarnosti“ koji se realizuje u okviru kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“. Od septembra pošle godine smo krenuli s projektom međugeneracijske solidarnosti, i evo 14 mjeseci poslije rekla bih da imamo fenomenalne rezultate za jednu lokalnu zajednicu. Dvadeset mladih volonterki i volontera je prošlo kroz proces volontiranja, edukacija i pružanja pomoći starijim osobama u potrebi na području općine Ilijaš. Cilj kampanje je bio da se prikupi 17 000 KM za zadovoljenje osnovnih potreba starijih osoba. Ono što smo zajedničkim snagama uspjeli je da smo prikupili 13 110 KM, i to smatramo velikim uspjehom. Svakako da ćemo nastaviti sa širenjem ideje solidarnosti. U konačnici smo zadovoljni realizacijom projekta i ja sam ponosna na ovu mladu ekipu.  Sretna sam da je Udruga “Srce za bližnje“ prepoznalo Omladinsku organizaciju „Carpe Diem“ kao sigurnog partnera i da je lokalna zajednica dala svoj maksimu“ kazala je Elma Glamoč.

Svoje iskustvo u kampanji koja je trajala 14 mjeseci podijelile su mlade volonterke Amila Demirović i Amila Mešetović, te iskorstile priliku i pozvale mlade da se priključe Omladinskoj organizaciji „Carpe Diem“ kako bi kroz različite projekte stekli iskustvo.

„Drago mi je što sam bila dio ovog projekta jer sam napredovala kao osoba. Uspjeli smo pomoći našoj zajednici, a samim tim smo pomogli i ljudima koji su u potrebi i uljepšali im dane. Uspjeli smo realizirati skoro sve planove koje smo imali“, kazala je Amila Demirović.

„Volonerka sam u ovom projketu od samog početka, dakle septembra 2021. godine. Tokom ovih 14 mjeseci posjećivali smo određene osobe u potrebi koji nas uvijek dočekaju s osmijehom na licu velikom srećom. Naše malo, nekome znači puno. Dakle, naše druženje s njima puno im znači i drago im je što smo tu da im budemo prijatelj i u najtežim, ali i u najsretnijim trenucima“, poručila je za kraj Amila Mešetović.

Na ovom događaju prezentovani su dosadašnji rezultati kampanje, te podijeljene zahvalnice donatorima, akterima i mladim volonterima koji su bili dio ove priče.

Prethodni članakOdbojkašice Ilijaša u nedjelju dočekuju ekipu OK Novi Grad
Naredni članakNa Bijambarama otvoren Sajam lokalnih proizvoda i rukotvorina ‘Zlatne boje’