Nedovoljna hidratacija u djetinjstvu može nepovoljno utjecati na dječije rezultate u školi, njihov kognitivni performans i opšte zdravlje, pokazuju istraživanja. Procenat vode u organizmu sedmogodišnjaka je oko 75 posto, pa je unošenje tečnosti izuzetno važno za njihov razvoj.

Kada govorimo o zdravom načinu života, kako kod odraslih osoba tako i kod mališana, fokus je obično na pravilnoj ishrani. Ipak, s vremena na vrijeme važno je zapitati se da li u organizam unosimo dovoljno tečnosti, pogotovo vode, koja je neizostavan dio zdravijeg životnog stila. Da li ste znali da je djetetu uzrasta do osam godina potrebno 4-5 čaša vode dnevno, a onim malo starijima preporučuje se čak 6-8 čaša? Unošenje vode značajno je za sretno i zdravijeodrastanje, ali postoji i nekoliko dodatnih razloga zbog kojih je voda za najmlađejednako važna kao i za odrasle, ako ne i važnija.

  • Djeca mogu brže da dehidriraju. Ako ste roditelj, baka/nana ili djed, ili ste bar jednom u svom životu čuvali nekog mališana, znate koliko su oni živahni i aktivni. Najmlađe drugare sve zanima – oni ispituju svijet tako što se stalno igraju, trče, jure i skaču. Uz sve te aktivnosti, oni, naravno, mnogo brže gube vodu iz organizma nego prosječna odrasla osoba, pa je važno voditi računa da je unose u optimalnim količinama.

Imajte u vidu da je oko 60 posto organizma prosječne odrasle osobe voda, a da je kod mališana ovaj procenat još veći i iznosi oko 80 posto na rođenju, a oko 75 posto do trenutka kada obično krenu u prvi razred.

  • Mališani često zaborave da su žedni. Od mnoštva zabavnih avantura,možemo da razumijemo da djeci ne ostane previše vremena za jednu tako „dosadnu“ aktivnost poput čaše vode. Zato, obratite pažnju da svog mališana naučite da vam kaže kada je žedan, isto kao što govori kada je gladan – avanture neće nigdje pobjeći, a uz pravilnu hidrataciju, za njih će imati samo još više elana. Rješenje leži u tome da i vi budete „dosadni“ u početku i stalno ih pitate da li su žedni i nudite im vodu, dok oni sami ne steknu naviku redovne hidratacije.
  • Nedovoljna hidratacija može da ima negativan utjecaj na dječije zdravlje. Neka istraživanja (npr. Goodman et al. 2013) pokazala su kako neadekvatno i nedovoljno unošenje vode može da ima nepovoljan utjecaj na zdravlje mališana, uključujući i njihov kognitivni performans i rezultate u školi. Na primjer, određene studije (poput. Khan et al. 2015 i Booth et al. 2012) pokazale su kako mališani čiji je organizam dobro hidriran, to jest oni koji redovnounose dovoljno vode, pokazuju značajno bolje rezultate u kognitivnim testovima.
Neki od znakova dehidratacije kod djeteta, na koje je potrebno obratiti pažnju, mogu biti: umor, glavobolja, manjak koncentracije, nedostatak pažnje, suha koža, nervoza i tamno žuta mokraća.

Dodatno, kada govorimo o unošenju tečnosti, preporuke nutricionista su uvijek da djeca piju vodu i svježe cijeđene sokove (sokove od svježeg voća i povrća), a da izbjegavaju gazirane napitke i slatke sokove. „Voda je savršen izvor hidratacije, i uz to nema kalorija ni šećera“, ističe Koraljka Novina Brkić, nutricionistica kompanije Nestlé. „Postoje razni trikovi da ispijanje vode učinite zanimljivim za najmlađe – na primjer, pomoću kockica leda u raznovrsnim oblicima, koje možete napraviti uz posebne modle, ili dodajući u nju interesantno isječene komade voća i povrća. Djeca odlično reaguju na ove male promjene, a vi im pomažete da u ranom detinjstvu steknu izuzetno zdravu naviku“, objašnjava ona.

Dakle, uz malo promišljanja i pažljivog planiranja, voda, osim izvora zdravlja, može biti i izvor zajedničke zabave i uživanja.I ne zaboravite – zdrava djeca odrastaju u zdrave odrasle osobe, a izbori koje im ponudite kao malima itekako utječu na njihove samostalne izbore u zrelom dobu.

Baš zato suu sedmoj sezoni projekta „Zdravo“ koji zajednički sprovode Atletski savez BiH i kompanija Nestlé, sedmaci širom BiHkroz četiri predavanja stekli osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, utjecaju hrane na tijelo, kao i dobili praktične savjete o tome kako ova znanja mogu da primijene.Sve vrijeme ističe se i važnost unosa vode i to osam čaša dnevno. Sedmaci redovno unose tečnost, ali vrlo često su to slatka pića koja nisu dobar izbor za gašenje žeđi. Zaključno sa sedmom sezonom, broj učenika koji su unaprijedili svoje znanje o ovim važnim temama dostigao je oko 12.500!

Share.

Comments are closed.