BIHVIJESTI

Na današnji dan rođen Dino Merlin

Dino Dervišhalidović poznatiji kao Dino Merlin rođen je 12.09.1962. u Sarajevu.

Dino Merlin

Naime, nikada do sada niti jednom muzičaru iz regije, Evrope ili svijeta nije uspjelo četiri puta zaredom napuniti Stadion Koševo u Sarajevu (turneja “Sredinom” 2000, “Burek” 2004, “Ispočetka” 2008, “Hotel Nacional” 2015), te pet puta napuniti beogradsku Kombank Arenu: tri noći zaredom u 2011. godini (25, 26. i 27.11.2011) te 25. i 26.10.2015.

Počeo je kao idejni vođa, kompozitor, tekstopisac i pjevač pop-rock grupe “Merlin”, koju osniva 1983. godine i tako postaje jedan od najmarkantnijih frontmena na području bivše Jugoslavije. Solo karijeru započinje 1991. godine pod umjetničkim imenom Dino Merlin. Ukupni opus autorskih pjesama broji preko 150, a mnoge od njegovih pjesama smatraju se evergreenim-a i među najpoznatijim i najslušanijim su u regiji.

Iza Dine Merlina stoje i tri dosadašnja učešća na izborima za Pjesmu Evrovizije: prvo ikad učešće Bosne i Hercegovine 1993. u Millstreetu (Irska) kada je bio autor muzike i koautor teksta za pjesmu „Sva bol svijeta“; 1999. u Jerusalemu (Izrael), kada je sa autorskom pjesmom „Putnici“ u duetu sa Beatrice Poulot osvojio sedmo mjesto, i 2011. u Dizeldorfu (Njemačka) s autorskom pjesmom “Love In Rewind” osvaja visoko šesto mjesto, koje je do sada drugi najbolji plasman BiH na ovom takmičenju.

Tokom karijere sarađuje sa priznatim umjetnicima s međunarodne scene od kojih se izdvajaju Cat Stevens (V. Britanija), Mustafa Sandal (Turska), Lutvi Bošnjak (Tunis), Edo Zanki (Njemačka), Arjinder (V. Britanija), Gani Tamir (Izrael), Orkestar Kempa i Hüsnü Senlendirici (Turska) i dr.

Na poziv tadašnjeg gradonačelnika Rima, Valtera Vetronija, u Rimskom Koloseumu nastupa na velikom humanitarnom koncertu za mir “Glocal Forum” rame uz rame sa imenima poput Ray Charles, Mercedes Sosa, Khaled i dr.

Dobitnik je više nagrada i priznanja u oblasti muzike, kulturnog stvaralaštva i humanitarnog rada, kao što su „Davorin“, „Porin“, „Hrvatski Radijski Festival“, „Priznanje za humanost“ – međunarodna nagrada dodijeljena 2013. godine. Dino Merlin je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti (2017). Album “Hotel Nacional” izdat 2014. godine dospio je među top 10 najprodavanijih world albuma svijeta na Billboard World Albums listi.

Dino je također i autor teksta za prvu zvaničnu himnu Bosne i Hercegovine „Jedna si jedina“. Od 2012 – 2018. obnašao je funkciju prvog Predsjednika Skupštine Udruženja „Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca“- AMUS. Živi i radi u Sarajevu.

Čarobnjak, SRETAN ROĐENDAN!

Povezane objave

Back to top button