Prošle su 23 godine su, 23 godine se sjećamo ..23 godine čekanja ….
IMG_2365Prošlo je 20 godina  od završetka rata, ali naša borba i dalje traje poručili su danas iz Udruženja nestalih općine Ilijaš , koji su prigodnim programom obilježili Dan nestalih općine Ilijaš.
„Govorite, šutnja je bol duše“ je manifestacija koja ima za cilj prisjetiti se 30 žrtava masakra pronađenih u masovnoj grobnici na brdu Žerovanj 1996. godine za koje niko nikada nije odgovarao i 53 nestala Ilijašanina o kojima se ni danas ništa ne zna.
Tužno i dostojanstveno kao i svake godine.

Na Centralnom spomen obilježju kod SŠC Ilijaš okupio se veliki broj ljudi među kojima predstavnici lokalne zajednice, udruženja, kao i mnogobrojni učenici koji su svojim dolaskom dali doprinos obilježavanju ovog veoma bitnog dana.
Zekija Avdibegović, predsjednica UPN općine Ilijaš je poručila da nikad neće prestati tragati za istino, jer i sama za svojim sinom traga pune 23 godine .
Učenici osnovnih škola „Stari Ilijaš“,„Podlugovi„ i“ Hašim Spahić“ svojim su emotivnim sastavima rasplakali prisutne.
U ime Općine Ilijaš obratio se pomoćnik načelnika Službe za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Nijaz Spahić koji se zahvalio svima koji su došli da obilježe ovaj dan. Mladim ljudima je poručio kako na ovakvim mjestima mogu mnogo naučiti.Preko 500 ilijašana je pretpjelo svaku nepravdu, a 53 se vode kao nestali . Zločince treba stići ruka pravde kako bi porodice pronašle svoj smiraj.

Protestnom šetnjom kroz grad,obilaskom brda Žerovanj, gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica sa 32 nestale osobe, još su jednom porodice poručile da nisu zaboravili zahtijevajući da se ubrzaju procedure, uhapse i kazne odgovorni za njihovu patnju.
Program je nastavljen na mjestu pronađene masovne grobnice na brdu Žerovanj, a održan je i prigodan čas historije koji su održali Enes Durak ratni komandant 126 IB i Mahir Dević direktor OŠ „Stari Ilijaš „
-Ovaj zločin su napravili Ilijašani koji su nama poznati. Možete samo zamisliti kako je bilo našim sugrađanima kada su dolazili na ovo mjesto –naravno to ne možemo ni zamisliti –kazao je Durak i poručio prisutnim učenicima da se nikad ne zaboravi kako se ne bi ponovio Žerovanj.

Tog ratnog vremena prisjetio se i Mahir Dević , koji je tada imao 12 godina . Prisjetio se mnogih događaja , a 1996. godine bio je prisutan kada se otkopavala grobnica. Nije bilo lako gledati majke , sestre , supruge koje su pronašle svoje najmilje , strašan je to prizor –kazao je Dević .
Ne smijete mrziti , ali draga djeco nikad nemojte zaboraviti poručio je Dević .
Iako je proces traženja nestalih osoba u našoj zemlji od relevantnih svjetskih institucija ocijenjen kao veoma uspješan ipak u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za najmanje 8.000 nestalih osoba.

 

Share.

Comments are closed.