ILIJAŠVIJESTI

Iz godine u godinu bolji uslovi i više znanja u OŠ “Podlugovi” i “Stari Ilijaš”

Nova školska godina donosi nove radosti, ali i obaveze, kako za učenike, tako za roditelje ali i za uposlenike u školskim ustanovama. Prijem prvačića poseban je zadatak. Dolazak u školsku klupu je značajna faza u dječijim životima jer predstavlja „raskid“ sa periodom bezbrižnog djetinjstva, kada se kod djece pobuđuje nesigurnost jer ulaze u svijet novih izazova i doživljaja. Posjetom osnovnim školama „Podlugovi“ i „Stari Ilijaš“ možemo reći da će, kako prvačići tako i ostali učenici ovih škola, školsku godinu pohađati u još boljim uslovima, nego u prethodnoj godini, što će uljepšati njihov odgojno-obrazovni proces.

 

OŠ „PODLUGOVI“ ove školske godine pohađat će 482 učenika, odnosni  isti broj odjeljenja kao u prethodnoj godini.  Admir Abadžija, direktor OŠ „Podlugovi“ kazao je da je spremno dočekana školska godina, ali da će se u kontinuitetu raditi na projektima koji će doprinijeti boljim uslovima, kako za učenike, tako i za nastavnike.

„Dobili smo treće odjeljenje V razreda, odnosno došli su učenici iz područnih škola „Lješevo“ i „Ljubnići“. U područnoj školi Ljubnići, izgubili smo jedno čisto odjeljenje, tako da imamo u područnim školama po dva kombinovana odjeljenja. Prošle godine smo ispratili 56 učenika IX razreda a ove godine upisali smo 48 prvačića. OŠ „Podlugovi“ ove godine pohađat će 482 učenika. Centralnu školu pohađat će u dva odjeljenja po 16 prvačića, u Lješevu 6 i u Ljubnićima 10 prvačića. Svim prvačićima uz prigodne poklone dobrodošlice u vidu školskog pribora, bit će obezbijeđeni i udžbenici. Za učenike IV razreda uvodi se obavezna nastava u prirodi, škola plivanja i dalje egzistira i postaje obavezna. Prošle godine imali smo pilot projekat sa školom skijanja a sada će biti obavezna. Također, novitet za ovu školsku godinu je i škola planinarstva za VII razred. Sve navedene izmjene su u sklopu tjelesnog odgoja. Posebno me raduje izmjena za nastavu iz historije gdje se uvode četiri časa na kojima će se izučavati opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici. To je akcija aktiva historičara KS, koju su direktori obrazovnih ustanova potpuno podržali  a Ministarstvo je iznijelo taj projekat“, kazao je direktor Abdžija.

Što se tiče infrastrukturnih projekata, direktor Abadžija je istakao da se objekat područne škole u Ljubnićima adaptira projektom koji u cjelosti finansira Općina Ilijaš. U prethodnom periodu realizirani su neki projekti i iz vlastitih sredstava.

“U predstojećem periodu, prioritet će nam biti energetska efikasnost. Iz Ministarstva obrazovanja dobili smo obavještenje da će svaka škola na KS uvođenjem projekta e-dnevnika, dobiti potrebnu infrastrukturu. Mi smo dobili novih desktop računara i do kraja septembra bit će isporuka“, kazao je direktor Abdžija.

 

OŠ „STARI ILIJAŠ“ je jedna od najmodernijih škola kako na području općine Ilijaš, tako i u KS. Školska 2018/2019. godina je peta godina u nizu od kada radi škola i kao takva prepoznatljiva je kvalitetom, načinom rada i standardima. Mahir Dević, direktor OŠ „Stari Ilijaš“, kazao je da su vrlo spremni dočekali novu školsku godinu.

„Mi ove godine upisujemo petu generaciju prvačića. Već pet godina radimo, škola dobija svoje konture i kao takva postaje prepoznatljiva na području općine Ilijaš. Trenutno realiziramo projekat popravke područne škole u Bioči vrijednosti oko 90.000,00 KM. Djeca iz Bioče, privremeno dolaze na nastavu u centralnu školu radi sigurnosti zbog izvođenja radova. Očekujemo da će do kraja septembra objekat biti poptuno funkcionalan. Na taj način zaokružit ćemo priču o adaptaciji  područnih škola. Kada je u pitanju prijem prvačića, mi već tri godine imamo brojne generacije, jer ćemo imati po tri odjeljenja kada dođu u peti razred. Raspoređeni su u dva odjeljenja u centralnoj školi, te u područnim školama dvadesetak prvačića koji su raspoređeni u kombinovana odjeljenja. Brojna razlika djece u odnosu na početak rada ove škole je oko 100 učenika. Trenutno imamo 550 učenika. Sve što nas očekuje u ovoj školskoj godini, dočekali smo vrlo spremni. Idemo u nove radne pobjede“, kazao je direktor Dević.

Vizija menadžmenta i uposlenih u OŠ „Stari Ilijaš“ i OŠ „Podlugovi“ jeste da obrazuju mlade ljude koji će moći odgovoriti zahtjevima savremenog društva, na čemu konstantno rade.

Mnogo uspjeha svim uposlenicima i čenicima želimo u novoj školskoj godini.

Povezane objave

Back to top button