Predstavnici Općine Ilijaš u saradnji sa kompanijom ENOVA koja je lokalni koordinator EU projekta pod nazivom “Učinimo grijanje i hlađenje u evropskim domaćinstvima efikasnijim, ekonomičnijim, čistijim i manje štetnim po okoliš i klimu – REPLACE”, danas su sproveli anketno istraživanje predstavnika mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš.

Cilj današnjeg anketiranja jeste prikupljanje podataka o stavovima irazmišljanjima građana vezano uz zamjenu njihovih starih sistema grijanja novim i/ili korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje, a sve u svrhu prikupljanja relevantnih informacija temeljem kojih će se pripremiti i provoditi informativne kampanje za definisanje politika i akcija zamjene te poboljšanja života građana. Prikupljeni podaci putem ankete će biti vrednovani i sažeti u javno dostupnom izvještaju „Socio-ekonomska analiza korištenja obnovljivih izvora energije za grijanje i hlađenje kod različitih grupa dionika“.anektno istraživanje 2020.2

Važno je naglasiti da su i predstavnici Općine Ilijaš članovi radne grupe koja će usmjeravati aktivnosti projekta te će biti aktivno involvirani u provođenje kampanje zamjene neefikasnih sistema grijanja i hlađenja sa okolišno prihvatljviijim alternativama.

Učesnici anketnog istraživanja su u znak zahvalnosti imali priliku da dobiju LED sijalice energetske efikasnosti A++, čime se doprinosi promociji korištenja energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima Kantona Sarajevo.

anektno istraživanje 2020.3Projekat REPLACE, koji se finansira iz programa HORIZON2020 za cilj ima poticanje zamjene neefikasnih sistema grijanja i hlađenja u domaćinstvima Kantona Sarajevo. Kroz projekat će se razviti i osnovni alat pod nazivom “REPLACE – Kalkulator vašeg sistema grijanja”. Alat će uticati na podizanje svijesti potrošača i investitora o novčanim i drugim prednostima koje donosi zamjena sistema grijanja i hlađenja i osigurat će impuls za veći broj zajedničkih akcija.

Za više informacija o projektu posjetite web stranicu projekta: http://replace-project.eu/

Share.

Comments are closed.