S obzirom na pogoršanje epidemiloške sitacije i nadolazeće bajramske blagdane, Zdravstveni savjet Općine Ilijaš upućuje apel građanima da se pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministrastva zdravstva s ciljem ranog otkrivanja i spriječavanja širenja zaraze izavane novim koronavirusom.

Ovim putem napominjemo građane da su najučikovitije mjere prevencije:

1.Držanje fizičke distance od najmanje 1.5 – 2 metra

2.Nošenje maske za lice

3.Redovno pranje ruku ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi

4.Izbjegavanje gužve

Preporučujemo da osobe straije od 65 godina te osobe sa hroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulazak u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju sredstva javnog prevoza u periodima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja ali i odlasci u trgovine u periodu kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Preporučujemo da se prije odlaska u Dom zdravlja prethodno telefonski konsultuje ljekar ili drugi zdravstveni djelatnici kako bi se u ambulantama izbjegle nepotrebne gužve.

Apelujemo na sve građane kojima je izrečena mjera samoizolacije ili kućne izolacije da budu savjesni i da izričito poštuju izrečene mjere i ne napuštaju domove bez prethodne konsultacije i najave ljekaru.

Zdravstveni savjet posebno apeluje na građane da budu savjesni i oprezni za vrijeme Bajrama kada je pojačano kretanje i okupljanje stanovništva.

Poseban apel se upućuje mlađoj kategoriji stanovništva da budu savjesni i odgovorni kako za sebe tako i za svoje porodice te da na taj način doprinesu u prevenciji širenja i suzbijanja zaraze izazvane novim koronavirusom.

Podsjećamo, zaključno sa 29.07.2020. godine, na području općine Ilijaš od početka pandemije potvrđeno je ukupno 40 slučajeva od čega je trenutno aktivnih 26. Pet osoba nalazi se na hospitalizaciji a samoizolacija je propisana za 66 osoba. Do sada, na području općine Ilijaš ukupno je testirano 355 osoba.

BUDIMO ODGOVORNI!

Share.

Comments are closed.