Nakon analize 421 uzorka, prikupljena u periodu od 11. do 13. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđena 81 novozaražena osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 60 osoba, odnosno 74,07 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 29 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 429.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 50 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je jedna osoba tokom protekla 24 sata otpuštena sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Nažalost, desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećao na 89.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.650 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 30. septembra do 14. oktobra ove godine, naloženo je 1.009 samoizolacija.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja novozaraženih SARS-COV-2 virusom, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovno upućuje apel stanovništvuza pojačano poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera koje su određene prema Naredbi Federalnog kriznog stožera/štaba u zatvorenim prostorima, naročito u sredstvima javnog prevoza, trgovačkim centrima i ostalim mjestima okupljanja.

Podsjećaju da je na snazi Naredba Federalnog kriznog stožera/štaba od 01. oktobra 2020. godine.

Sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije nalaze se na www.zzjz.fbih.ba www.zzjzks.ba.

Press Vlade KS

Share.

Comments are closed.