Aktivisti i aktivistkinje Asocijacije mladih SDA Ilijaš na Trgu Alija Izetbegović upriličili su akciju podjele bijelih traka te na taj način odali počast prijedorskim žrtvama. Cilj ove akcije je solidarisati se sa borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab Općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo Prijedora da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

Mahir Brkić, predsjednik Asocijacije mladih SDA Ilijaš pozvao je sve mlade ljude, predstavnike svih organizacija da obilježavaju važne historijske datume.

Organizovali smo ovu aktivnost kako bismo kao mladi ljudi gajili kulturu sjećanja na užasne zločine koji su se desili u Prijedoru. Također, danas smo obilježili 28. godišnjicu  stradanja stanovnika Bioče. Poruka je da nikada ne smijemo zaboraviti ni Bioču ni Prijedor. To je naša obaveza.”

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić prisustvovao je ovoj aktivnosti i čestitao svim mladim ljudima koji čuvaju od zaborava sve ono što se dešavalo na prostoru BiH.

Prije svega, ja želim čestitati Asocijaciji mladih SDA Ilijaš i naravno svima onima koji vode ovakve vrste aktivnosti. Moramo se podsjećati na ove dane. Nažalost, 31. maj – Dan bijelih traka jedan je od najcrnjih dana u modernoj historiji BiH. To je jedan od najcrnjih dana kada je u pitanju pristup čovječanstva da vas neko obilježava bijelim trakama i time označava vaš identitet, označava da ste nepoželjni na tom prostoru, da vas označava da ste neko ko je drugog reda, da vas na kraju etnički očisti što je i realiziran plan na tom prostoru. Zbog toga je jako važno da se o tome zna i obilježava ovaj dan na cijelom prostoru BiH. Važno je da se vide bijele trake i da mladi saznaju šta su značile te bijele trake kako bi ih vodile ka civilizacijskom pristupu vođenja i planiranja života u našem društvu. Zbog toga još jednom čestitam svima koji organizuju bilo koju vrstu sjećanja na historijske dane i datume. Ponosan sam da je danas i na moju ruku stavljena bijela traka“, kazao je načelnik Fazlić.

Elma Masnopita, potpredsjednica Asocijacije mladih SDA Ilijaš  iskazala je zahvalnost svim mladim ljudima koji su se odazvali obilježavanju Dana bijelih traka i godišnjici stradanja stanovnika Bioče.

„Drago nam je da su nam se danas pridružili mladi ljudi  kako bismo obilježili ovaj važan historijski datum, počevši od godišnjice stradanja stanovnika Bioče, pa i obilježavanja Dana bijelih traka – stradanje stanovnika Prijedora. Na nama je da čuvamo sjećanje na naše šehide i da se podsjećamo na genocid koji se desio Bošnjacima u BiH. Pozivamo sve mlade ljude da se odazivaju ovakvim akcijama, a svakako i starije od kojih trebamo da učimo. Ako zaboravimo ponovo će nam se desiti ista, ako ne i gora situacija“, kazala je Elma.

Tokom 1992. godine na području opštine Prijedor ubijeno je više od 3.000 ljudi, Bošnjaka i Hrvata. Dan bijelih traka je sjećanje na njih.

Share.

Comments are closed.